Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΑ… ΚΑΛΑΝΤΑ, Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ!

Μετά τα… κάλαντα που είπε η κυβέρνηση στους δανειστές, στέλνοντας την περίφημη «επιστολή προθέσεων», τώρα έρχεται ο λογαριασμός.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν επαρκείς από την πλευρά των εταίρων και ο στόχος παραμένει η απεμπλοκή της όλης διαδικασίας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ο δρόμος δεν θα μοιάζει με περίπατο για την κυβέρνηση.
Το αντίθετο, μάλιστα, αφού φαίνεται ότι ανακύπτουν δύο μεγάλα εμπόδια. 
Το πρώτο έχει να κάνει με τα νέα μέτρα που εμφανίζονται να ζητούν οι δανειστές,
προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» του προϋπολογισμού του 2017. Το ποσό δείχνει να είναι μικρό (100 έως 150 εκατ. ευρώ), ωστόσο μοιάζει ικανό να ακυρώσει μέτρα όπως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει, καθώς το ζήτημα του ΦΠΑ καλύπτεται δημοσιονομικά από τον προϋπολογισμό του 2017.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τις ολοένα και πιο σκληρές απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς, οι οποίες βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση. Επιπλέον, το «μπλόκο» της Γερμανίας επεκτείνεται και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο η κυβέρνηση βλέπει ως «μάννα εξ ουρανού» για την οικονομία και τοποθετεί χρονικά έως το Μάρτιο – υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και με επιτυχία η αξιολόγηση.
Το πρώτο «μεγάλο» ραντεβού είναι το EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου, όπου θα φανούν οι αρχικές προθέσεις των δανειστών και θα ξεκαθαρίσει γενικότερα το τοπίο ως προς το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: