Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απόπειρα πραξικοπήματος και οι βομβιστικές ενέργειες «γονατίζουν» την τουρκική οικονομία, με τον κλάδο του τουρισμού να δέχεται σημαντικό πλήγμα και τον οίκο Moody’s να προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,7% την επόμενη τριετία.
Το 13% του τουρκικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται ότι ο τζίρος έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%. Η τουρκική οικονομία παραπαίει, καθώς για πρώτη φορά από το 2009, καταγράφηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο γ’ τρίμηνο του 2016.
Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί την επόμενη τριετία μόλις κατά 2,7%, τιμή σαφέστατα χαμηλότερη από την μέση ανάπτυξη 5,5% την τετραετία 2010 – 2014.
Κατάρρευση τουρισμού, μείωση επενδύσεων,

Τον Τούρκο οικονομολόγο Εγκέ Γιαζγκάν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, απασχολεί κυρίως, η μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στο μικρόφωνο της DW υπογραμμίζει τη σημασία της Ε.Ε. ως εμπορικού εταίρου της Τουρκίας:
«Η Ευρώπη είναι η σημαντικότερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές. Παράλληλα η χώρα μας εξαρτάται από τις ξένες επενδύσεις, διότι από τη μία διαπιστώνεται στην Τουρκία μεγάλη έλλειψη επενδύσεων και από την άλλη είναι υπερβολικά χαμηλό το ποσοστό αποταμίευσης».
»Τη μεγαλύτερη ανασφάλεια προκαλεί η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Θεωρώ ότι η προεδρική δημοκρατία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην Τουρκία. Από τη μια θα ενισχυθεί η εκτελεστική εξουσία γιατί ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς δυνάμεων στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος θα κυβερνά για μια πενταετία. Και από την άλλη πλευρά, καταργώντας το όριο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή διασφαλίζεται μια πιο δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πληθυσμιακών ομάδων στο κοινοβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: