Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ «ΞΕΛΑΣΠΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ!

Οι κυβερνητικές παροχές προς τους συνταξιούχους είναι πλέον νόμος του κράτους, με 196 ψήφους στη Βουλή, και έτσι η Αθήνα επιδιώκει να λύσει τις «παρεξηγήσεις» που προέκυψαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς.
Ο στόχος προφανής: να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να κριθούν πολλά ως προς τις προσεχείς εξελίξεις, αν και δεν θα πρόκειται για… κυριακάτικη εκδρομή, αφού η Καγκελάριος αναμένει τον Έλληνα πρωθυπουργό με άγριες διαθέσεις για το προσφυγικό. Όμως,
υπό το πρίσμα των χθεσινών αποκαλύψεων και γεγονότων, η Γερμανία μοιάζει πλέον απομονωμένη από τους υπόλοιπους εταίρους, καθώς αποκαλύπτεται ο «σκοτεινός» ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την προσπάθειά του να μπλοκάρει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Για να συμβεί, όμως, αυτό, χρειάστηκε η συμβολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – μεταξύ των οποίων και οι «θεσμικοί» Πιτέλα και Σουλτς. Η σοσιαλιστική ευρωομάδα ζήτησε μάλιστα από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να «λογοδοτήσει» για την απόφασή του να κρίνει ασύμβατα με το ελληνικό πρόγραμμα τα μέτρα κοινωνικών παροχών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού αποκαλύφθηκε διάσταση ανάμεσα στις απόψεις του ESM και του επικεφαλής του Eurogroup από τη μία και της Κομισιόν από την άλλη.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε θετικά από κυβερνητικούς κύκλους, επιχειρώντας να συνδέσουν με αυτό και τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ιδίως του ΠΑΣΟΚ – στην ψηφοφορία για τα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων, αφού ήταν το μοναδικό (πλην ΚΚΕ) κόμμα της αντιπολίτευσης που είπε «ναι» στις παροχές Τσίπρα. Έστω και με… βαριά καρδιά, όπως σημείωναν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο TheCaller.gr, αφού, όπως τόνιζαν, «το βοήθημα που θα δώσει ο κ. Τσίπρας στους συνταξιούχους θα το πάρει πίσω από τις τσέπες τους με τη νέα χρονιά».
Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως δεν έδειχναν καμία φειδώ χθες βράδυ στα σχόλιά τους για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, διαχωρίζοντας μάλιστα από αυτήν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνούσε με την απόφαση υπερψήφισης των μέτρων, αλλά σεβάστηκε τη συλλογική απόφαση στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με τον ίδιο αρνητικό τρόπο σχολίαζαν εξάλλου την επιλογή Βενιζέλου να επικρίνει από το βήμα της Βουλής τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τους χειρισμούς τους στο εν λόγω ζήτημα.
Επί της ουσίας πάντως, ο ESM φαίνεται να επιμένει στις εκτιμήσεις του ότι οι κοινωνικές παροχές της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργούν ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος, σε αντίθεση με την Κομισιόν.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στις επαφές του στις Βρυξέλλες ότι η μη αποδοχή των εξαγγελιών αυτών από την πλευρά των θεσμών συνιστά μη τήρηση της συμφωνίας, για την οποία δεν ευθύνεται η Ελλάδα. Έτσι, η κυβέρνηση διαρρέει τώρα ότι σύντομα οι θεσμοί θα εγκρίνουν και τυπικά το πακέτο παροχών και έτσι θα «ξεκλειδώσουν» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ προαναγγέλλει αντίστοιχες παρεμβάσεις με αυτή της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων στο εγγύς μέλλον, στην προσπάθεια να ξορκίσει τις εκλογές – ή να… ετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτές.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: