Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΟ… ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ! ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Με εκθέσεις τους, οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρες ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και η αξιολόγηση θα κλείσει, ωστόσο προειδοποιούν για μια… μακρά διαδικασία συζητήσεων και παράταση των διαπραγματεύσεων.
Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2015, γεγονός που οδηγεί τους επενδυτές να στέλνουν σήμερα σε νέο sell-off τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με την Bank of America, οι συζητήσεις της Αθήνας θα παραταθούν χρονικά ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα. Για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτείται χρόνος και πίεση εκτιμά από τη μεριά της η Morgan Stanley. Η πίεση είναι που κάνει τη συμφωνία δυνατή και πραγματικά πιθανή, σημειώνει. Στη διαπίστωση ότι λείπει η αίσθηση του επείγοντος από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και άρα δεν επίκειται άμεσα συμφωνία,
προχωρά η Citi.
ΒofA: «Η αξιολόγηση θα είναι δύσκολη»
Παρά τα πρωτοσέλιδα, το έντονο κλίμα και τις ανησυχίες των επενδύτών, η Bank of America εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit. Ωστόσο υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης θα παραταθεί χρονικά φτάνοντας ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι.
«Υποστηρίζουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο δύσκολη απ’ όσο εκτιμούν οι αγορές και ότι οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ θα συνεχιστούν μέχρι η χώρα να ξεμείνει από μετρητά», σημειώνει ο τραπεζικός οίκος.
Περιμένει δε συμφωνία πριν τον Ιούλιο οπότε υπάρχουν μεγάλες λήξεις. Τα ρίσκα για πρόωρες εκλογές θα αυξήσουν την πολιτική αβεβαιότητα αλλά αν γίνουν πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα. Τονίζει μάλιστα ότι η χώρα υπεραποδίδει των στόχων του προγράμματος.
Στην ευρύτερη ανάλυση της Bank of America για το ευρώ, ο οίκος σημειώνει ότι οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του νομίσματος έναντι του δολαρίου. Ωστόσο εκτιμά ότι χάρη και στην ΕΚΤ το β’ εξάμηνο θα είναι καλύτερο για το νόμισμα, ενώ πιστεύει ότι η μείωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του QE που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα το Δεκέμβριο σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του προγράμματος. Όπως αναφέρει τα στοιχεία από την οικονομία είναι συμβατά με ένα ισχυρότερο ευρώ.
Δεν βλέπει ρήξη με τους δανειστές η Citi
Το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με τους πιστωτές (οδηγώντας σε χρεοκοπία ή και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη), εκτιμά η Citi.
Εκφράζει, ωστόσο, αμφιβολία για το αν επίκειται συμφωνία, δεδομένης της έλλειψης της αίσθησης του επείγοντος από την πλευρά των πιστωτών να κάνουν νέες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.
Morgan Stanley: «Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά από πολύ χρόνο και πολλή πίεση»
Η λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανή αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της flash note για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και πάλι, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα βάζει σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της χώρας.
Όπως τονίζει, η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι για μια ακόμη φορά αρνητική. Στο -0,4% μηνιαίως το τέταρτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ είναι σε πολύ χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τις εκτιμήσεις που «έβλεπαν» ανάπτυξη του ίδιου μεγέθους. Με όλους τους δείκτες εμπιστοσύνης να έχουν επιδεινωθεί τελευταία, αυτό φαίνεται περισσότερο ως εμπόδιο το οποίο πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη άνοδο της πολιτικής μεταβλητότητας, ειδικά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για την δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την Ελλάδα και στο timing και το είδος μιας ελάφρυνσης χρέους, με τη μορφή παράτασης των λήξεων
Η Morgan Stanley εκτιμά πως η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο, αλλά από τον Ιούλιο μπορεί να παλέψει για να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης. Εκτός από την πληρωμή των δικών της ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης είναι κυρίως προς τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο αυτά τα κεφάλαια αποτελούν εργαλείο πολιτικής και καταβάλλονται μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά, η Morgan Stanley δεν αναμένει ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον. Ακριβώς αυτή η πίεση είναι που κάνει τη συμφωνία δυνατή και πιθανή, ωστόσο.
Η πολιτική αστάθεια είναι αρνητικός παράγοντας, όπως επισημαίνει η MS, κάνει τόσο την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται όσο και τη σχέση με τους δανειστές, απρόβλεπτες. Η έλλειψη μία σαφούς και αποφασιστικής πορείας σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή συνεχόμενων γύρων λιτότητας συμβάλλουν στη μείωση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται πλέον δεύτερος μετά τη Ν.Δ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρνητικό για την αγορά, καθώς η ΝΔ είναι περισσότερο υπέρ της Ευρώπης, της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Η Morgan Stanley προχωρά σε ένα παράδειγμα για να δείξει τι μπορεί να συμβεί στο… μελλον… «Φανταστείτε ότι σας χρωστάω 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά πρέπει να το αποπληρώσω σε 100 χρόνια στο 0,000001%. Αυτό σημαίνει ότι, ναι, έχω χρέος. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μου δίνετε μετρητά για έναν αιώνα. Το βάρος χρέους της Ελλάδας δεν είναι ομόλογα που διαπραγματεύονται στην αγορά. Είναι δάνεια από μηχανισμούς διάσωσης (ΕΕ και  ΔΝΤ).
Μετά από συνεχόμενους γύρους reprofiling, η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας είναι πολύ μακρύτερη από αυτήν του χρέους των άλλων χαρών της περιφέρειας, και η αναλογία τόκων/ΑΕΠ χαμηλότερη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όλο αυτό πιθανώς θα επιλυθεί με τη σωστή ποσότητα πίεσης και στις δύο πλευρές και θα οδηγήσει σε περαιτέρω reprofiling, αν και το timing, λόγω των εκλογών στην Ευρώπη, είναι αβέβαιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: