Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΛΑΪΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση και συνέλευση συλλογικοτήτων στις 4/11, στην Αθήνα
Την περασμένη εβδομάδα, ακόμη ένας αυτόκλητος υπερασπιστής και «σωτήρας» της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας εμφανίστηκε με δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταυρός Κοντονής έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι υπάρχει ακόμα πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, όλως τυχαίως, από κυβερνητικούς κύκλους υπήρξε η διαρροή ότι ο υπουργός ήρθε σε …συμφωνία με τους τραπεζίτες έτσι ώστε κανένα σπίτι με αξία έως 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο Κατσέλη,(1) να μην ενταχθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αρχίζουν στις 29/11.
Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και σύσσωμη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψεύδονται, καθώς με το 3ο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους που –μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα– ψήφισαν το 2015, όχι μόνο δεν προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και περιουσία, αλλά γίνεται πολύ πιο εύκολη η αρπαγή της,
αφού καταργήθηκαν και οι όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη που να απαγορεύει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, με την ψήφιση του 4ου μνημονίου, το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την πρόσφατη τροπολογία Κοντονή, η κυβέρνηση στην οποία μετέχει ο Στ. Κοντονής ήταν αυτή που θεσμοθέτησε και επίσημα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με αποκλειστικό στόχο να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του κινήματος που μπλοκάρει κάθε Τετάρτη τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι εντελώς διαφορετική και ήδη έχουν αρχίσει να τη βιώνουν, με ολοένα αυξανόμενη ένταση, βδομάδα με τη βδομάδα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μέσα στους επόμενους μήνες, κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, τράπεζες, ξένα και ντόπια funds ετοιμάζονται να πέσουν σαν ακρίδες στη λαϊκή περιουσία, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών.
Αποκαλυπτικά της επίθεσης αυτής και της «αισχρής» κυβερνητικής προπαγάνδας είναι τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας. Την περασμένη Τετάρτη 18/10, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Δρόμος ανοιχτός» ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν 165 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων οι 78 αφορούσαν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Ειδικότερα, είχαν προγραμματιστεί 23 πλειστηριασμοί ακινήτων στην Αθήνα, 37 στα ειρηνοδικεία της περιφέρειας Αττικής, 14 στην Θεσσαλονίκη και 5 στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους επισπεύδοντες, οι 131 ήταν τράπεζες, οι 24 ιδιώτες και οι 10 εταιρίες. Η καταιγίδα των πλειστηριασμών σάρωσε όλη την Ελλάδα, καθώς ακόμη 86 πλειστηριασμοί επρόκειτο να διεξαχθούν σε ειρηνοδικεία της υπόλοιπης Επικράτειας.
Ας δούμε και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταρρίπτουν μια και καλή την κυβερνητική προπαγάνδα περί προστασίας. Στο ειρηνοδικείο Κορίνθου, η Τράπεζα Πειραιώς έβγαζε σε πλειστηριασμό 2 χωράφια με μια αποθήκη συνολικής αξίας 19.614 ευρώ, για οφειλή ιδιώτη. Στο ειρηνοδικείο Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ένα οικόπεδο με μια παλιά πλινθόκτιστη κατοικία, αξίας 20.000 ευρώ, για οφειλή 41.028 ευρώ. Στο συγκεκριμένο οίκημα, το οποίο βρίσκεται σε χωριό του νομού Καρδίτσας, κατοικούν οι ηλικιωμένοι γονείς του οφειλέτη. Στο ειρηνοδικείο Καλλιθέας, είχαμε επίσπευση πλειστηριασμού για διαμέρισμα αξίας 90.000 ευρώ για οφειλή 203.312 ευρώ, στο ειρηνοδικείο Βασιλικών, η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε σε πλειστηριασμό κατοικία αξίας 51.000 ευρώ. Στην ιστοσελίδα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Αθήνας υπάρχουν αναρτημένες δεκάδες ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Απέναντι σε αυτή τη «μαύρη» λαίλαπα, η μόνη απάντηση μπορεί να είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα, το οποίο παρά την κατασυκοφάντηση, τις διώξεις και την καταστολή που δέχεται, δεν έχει επιτρέψει ένα χρόνο τώρα, την αρπαγή λαϊκών σπιτιών και περιουσίας. Στα πλαίσια αυτά, το Σάββατο 4/11, διοργανώνεται από κινήσεις γειτονιάς, συντονισμούς συλλογικοτήτων και πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα, πανελλαδική κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα, στις 12.30 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, 1ος όροφος).
«Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε νεολαίο, κάθε πληττόμενο από την κρίση να σταθεί δίπλα στον γείτονά του και να μην επιτρέψει να βγει κανένα σπίτι, κανένα μαγαζί, κανένα χωράφι στο σφυρί […]. Για ένα συντονισμένο, ανυποχώρητο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε γειτονιά, για την κατοχύρωση για όλους όσους ζουν σε αυτήν τη χώρα του δικαιώματος στη στέγη, το νερό, την ενέργεια, τα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Για την οριστική απαλλαγή από την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν στη ζωή μας κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο», αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα.
Σημ. Ο νόμος Κατσέλη είναι της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: