Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ, ΑΠΟ ΤΟ «ΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ» ΕΩΣ ΤΟ «23 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΦΑΝΟΙ»!

Στο σημερινό πολιτικό σκηνικό η απουσία του φαντάζει περισσότερο έντονη από ποτέ. 
Είτε αφορά τα εθνικά θέματα, είτε την οικονομία, είτε την καθημερινότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. 
Σε μια Βουλή όπου ο πολιτικός λόγος βρίθει... μαργαριταριών, σε ένα Κοινοβούλιο όπου πρωταγωνιστούν αγράμματοι προφανώς και το κενό του Ανδρέα Παπανδρέου φαντάζει δυσαναπλήρωτο
23 Ιουνίου 1996. Πρωινό Κυριακής και τα τηλεοπτικά κανάλια, κρατικά και ιδιωτικά, διακόπτουν το πρόγραμμά τους για μια έκτακτη είδησης.
Η ενημέρωση εκείνη την εποχή είχε κυρίως την «τηλεοπτική σφραγίδα». Το internet ήταν στα... γεννοφάσκια του και λέξη άγνωστη για τους πολλούς. Τα sites, τα blogs και άλλες πηγές σημερινής ενημέρωσης ανύπαρκτες. Φυσικά ούτε λόγος για social media.
Το λιτό ιατρικό ανακοινωθέν γνωστοποιούσε το... ταξίδι του Ανδρέα Παπανδρέου προς την «αιωνιότητα». 
Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο επι σειρά ετών Πρωθυπουργός, ένας πολιτικός που έβαλε την σφραγίδα του για περίπου 4 δεκαετίες είχε φύγει από την ζωή.
Μόλις μερικά 24ωρα πριν από το «θρυλικό» συνέδριο του Κινήματος. Εκεί που ο πολύς κόσμος περίμενε πως θα εμφανιστεί ως άλλος... Ελ Σιντ προκειμένου να χρίσει τον διάδοχό του,
στην θέση του Προέδρου (σ.σ αυτή του Πρωθυπουργού την είχε καταλάβει μήνες πριν ο Κώστας Σημίτης).
Τελικά η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά και ο χαρισματικός πολιτικός και ηγέτης, εκείνο το πρωί του Ιουνίου, 23 χρόνια πριν «ταξίδεψε». Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την επόμενη μέρα στο πρωτοσέλιδό της έγραψε «ΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ». Ακριβής διαπίστωση κρίνοντας από τους χιλιάδες κόσμου που μερικά 24ωρα μετά βρέθηκαν στο λαϊκό προσκύνημα και τον συνόδευσαν στην «τελευταία κατοικία».
Ακόμη πιο ακριβής όμως αν δει κανείς τι συμβαίνει από το πρωί της «σημερινής» Κυριακής στα social media. Δεν πέρασαν ένα, δύο, τρία χρόνια. Έχουν περάσει 23 ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν το 1/4 του αιώνα. Κι όμως είναι σαν να συνέβη... χτες ή προχτές. Άρθρα, αφιερώματα, αναφορές, στάτους, βιωματικά κείμενα, αναμνήσεις. Ακόμη και φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου με λεζάντες της εποχής των social. Από ανθρώπους που είτε δεν τον έζησαν τον Παπανδρέου, είτε τον γνώρισαν στα... τελευταία του κι όντας αυτοί σε μικρή ηλικία. «Ο μπαμπάς σας», «23 χρόνια ορφανοί» κι άλλα τέτοια έξυπνα, ωραία, χαβαλεδίστικα.
Που όμως φανερώνουν ξεκάθαρα την επίδραση που είχε στην ελληνική κοινωνία. Άλλωστε ουδέποτε πριν από αυτόν και φυσικά ούτε μετά την δική του παρουσία δεν υπήρξε Έλληνας πολιτικός που να είναι αναγνωρίσιμος όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά ανά τον κόσμο με τον μικρό του όνομα. Ακόμη και σήμερα λέγοντας «Ανδρέας» δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις.
Στο σημερινό πολιτικό σκηνικό η απουσία του φαντάζει περισσότερο έντονη από ποτέ. Είτε αφορά τα εθνικά θέματα, είτε την οικονομία, είτε την καθημερινότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε μια Βουλή όπου ο πολιτικός λόγος βρίθει... μαργαριταριών, σε ένα Κοινοβούλιο όπου πρωταγωνιστούν αγράμματοι προφανώς και το κενό του Ανδρέα Παπανδρέου φαντάζει δυσαναπλήρωτο. Ακόμη και σήμερα... 23 χρόνια μετά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: