Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

ΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κουβέντα για Πρέσπες, μεσαία τάξη, πρώτη κατοικία, Novartis και άλλα κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ για τα τεράστια ελλείμματα στην 5ετή θητεία του αρκέστηκε να πει ότι «κάναμε κάποια λάθη».

Έμεινε αμίλητος για δέκα χρόνια. Ακόμη κι όταν τον κατηγορούσαν ως βασικό υπεύθυνο της χρεοκοπίας οι ξένοι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αφού επί πέντε περίπου χρόνια θύμιζε αρωγό του Αλέξη Τσίπρα, τώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά το ΠΑΣΟΚ) αποφάσισε να τον βάλει στο κάδρο των ευθυνών, θυμήθηκε την παράταξή του.

Έτσι, μετά από 10 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής μίλησε την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 (πρέπει να τη θυμόμαστε, γιατί μπορεί να ξαναμιλήσει πάλι μετά από 10 χρόνια), στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, σε μία κομματική εκδήλωση, όπου απέφυγε να δώσει πειστικές απαντήσεις για ποιο λόγο απουσίαζε από όλες τις μάχες που έδωσε η Ν.Δ. στα 10 χρόνια σιωπής του, ενώ απουσίαζε παντελώς η κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα του κ. Τσίπρακαι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Λογικό είναι, λοιπόν, ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη το βράδυ στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη,
το Open, να τον τρολάρει λέγοντας ότι «για κάθε χρόνο σιωπής του μίλησε 1,5 λεπτό». Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για 15 λεπτά σε ένα ενθουσιώδες κομματικό ακροατήριο, όπου φυσικά δεν εξήγησε την… απουσία του. Δεν το περιμέναμε άλλωστε. Αυτό όμως που έκανε εντύπωση σε όλους τους νουνεχείς δεξιούς ψηφοφόρους είναι για ποιον λόγο δεν άσκησε κριτική, όταν την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου αποφάσισε να σταματήσει να τον χαϊδεύει. Έτσι μετά τον Νίκο Φίλη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ανοιχτά ότι «δραπέτευσε αφήνοντας πρωτογενές έλλειμμα 24 δισεκατομμυρίων ευρώ». Μία φράση που δικαίωσε τον Ανδρέα Γεωργίου (πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ), ο οποίος επί ημερών Τσίπρα έτρεχε, ελέω κας Ξένης Δημητρίου, κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια, παρά το ένα μετά το άλλο αθωωτικά βουλεύματα.
Καμία κουβέντα
Πολλοί υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή, οι λεγόμενοι νεοκαραμανλικοί, αυτοί δηλαδή που επανέφεραν στη μνήμη τους τη Ν.Δ. (διότι οι περισσότεροι εκ των παλαιών είτε κατοικοεδρεύουν στα περίχωρα της Κουμουνδούρου, είτε βρίσκονται ακόμη σε ΣΥΡΙΖΑϊκη νιρβάνα), θα πουν ότι ο κ. Καραμανλής επέδειξε πολιτικό πολιτισμό. Αλλά τι σχέση έχει ο πολιτικός πολιτισμός με την άσκηση κριτικής σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην Υγεία, στην Παιδεία. Δεν είπε λέξη για τις δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ακόμη και για 500 ευρώ. Δεν μίλησε καν για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον νόμο Κατσέλη που ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου και που διατήρησε ως κόρη οφθαλμού ο Αντώνης Σαμαράς για να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Ούτε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στις ευρωεκλογές διότι την εμπιστεύθηκε η μεσαία τάξη, η οποία υπέφερε από την κυβέρνηση Τσίπρα. Κι όμως, ο κ. Καραμανλής δεν έβγαλε άχνα, να πει έστω δύο λέξεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον νόμοΚατρούγκαλου που διέλυσε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου, που από το 50% που ίσχυε επί Σαμαρά-Βενιζέλου πήγε στο 100%.
Δύο τινά μπορούν να ισχύουν για τη νέα αφωνία του Κώστα Καραμανλή. Το ένα είναι ότι δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το άλλο είναι ότι προφανώς δεν ζούσε στην Ελλάδα τα δέκα χρόνια της σιωπής του. Το δεύτερο νομίζουμε ότι αποκλείεται, διότι θα μαθαίναμε εάν είχε μετοικήσει, όπως οι περισσότεροι από 500.000 συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, για την οποία έβαλε το χεράκι του. Τουναντίον, από ό,τι θυμόμαστε, την τελευταία δεκαετία που είχε το ρόλο του καλοπληρωμένου τουρίστα του Κοινοβουλίου «δραπέτευσε» δεκάδες φορές μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη (παρεμπιπτόντως η ροζ κόμη με την οποία ενεμφανίσθη στο Βελλίδειο την έκανε λαμπερή, αν και το ροζ παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ) και τα παιδιά τους, γνωρίζοντας τις ομορφιές της πατρίδας μας. Και φυσικά δεν συμφωνούμε με όσους υποστηρίζουν ότι ζούσε στον κόσμο του και γι’ αυτόν τον λόγο δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015. Απλά καταλήγουμε στο σενάριο ότι ο κ. Καραμανλής δεν ήθελε να κακοκαρδίσει τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν αναπτύξει μία παρεΐστικη σχέση.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός τού έκανε το χατίρι και βόλεψε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον άρχοντα του ρουσφετιού και δεξί χέρι του κ. Καραμανλή στη διάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στις προσλήψεις με την εφαρμογή της περίφημης συνέντευξης που καθιέρωσε ο κύριος Πάκης, ή κατά κόσμο Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως, επίσης, του διόρισε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε θέση κλειδί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέση που επέτρεψε στον «Ρασπούτιν» –κατά δήλωση Αντώνη Σαμαρά– να εμπλέξει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς για τον πρώην πρόεδρο επί 12ετία της Νέας Δημοκρατίας, οι ενδείξεις για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπραμοιάζουν σαν να είχε κάνει ένα deal. Είναι σαν να είπε «σου δίνω το know how για το ρουσφέτι μέσω του Παυλόπουλου, όπως και τον άνθρωπο που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τη Δικαιοσύνη, κι εσύ με βγάζεις από το κάδρο των ευθυνών για τη χρεοκοπία της Ελλάδας». Αυτό τουλάχιστον μας είπαν οι άσπονδοι εχθροί του, οι οποίοι στην κυριολεξία έφριξαν με το γεγονός ότι δεν είπε κουβέντα ο κ. Καραμανλής για το σκάνδαλο Novartis και τον πολιτικό διωγμό πρωτοκλασάτων στελεχών της Νέα Δημοκρατίας, όπως είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Και όλοι αυτοί υποστήριξαν τον κ. Καραμανλή για την κυβερνητική του θητεία, αποκρούοντας τις κατηγορίες των αντιπάλων που σε πολλές περιπτώσεις θύμιζαν ριπές οπλοπολυβόλου.
Ούτε στα κρίσιμα
Στη δεκαπεντάλεπτη ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακροθιγώς και στις δύο σοβαρές εθνικές κρίσεις, τις οποίες δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Η μία με το δημοψήφισμα, όπου η Ελλάδα βρέθηκε λίγο πριν από την έξοδο από το ευρώ, και η δεύτερη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το καλοκαίρι του 2015 (τέτοιες ημέρες) ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει ένα δημοψήφισμα, αδιαφορώντας εάν η χώρα οδηγηθεί στα βράχια. Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αντέδρασαν. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεπικουρούμενοι από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Γιώργο Καμίνη, τον Γιάννη Μπουτάρη, ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στη μάχη προκειμένου οι πολίτες να μην πλανευτούν από τα παραμύθια των Τσίπρα – Βαρουφάκη και ψηφίσουν «όχι», που οδηγούσε τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία. Και από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ της θέσεώς του, προσπαθούσε να πείσει τους ξένους ηγέτες να δείξουν επιείκεια στις ανοησίες των κυβερνώντων στην Ελλάδα. Μέχρι και ο Κώστας Σημίτης είχε κινητοποιηθεί.
Κι όμως, τότε ο κ. Καραμανλής έλαμψε διά της απουσίας του, καθώς η δήλωση που έκανε μάλλον έστειλε τον κόσμο στο «όχι», όπως ήθελε η κυβέρνηση Τσίπρα. Τότε, λοιπόν, που έβραζε η κοινωνία λόγω της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ για την «κακή» Ευρώπη, ο κ. Καραμανλής είχε πει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες». Αυτά είπε μεταξύ άλλων κι έστειλε τον κόσμο στο «όχι».
Για να φανταστείτε ότι ήταν απών από τη συγκεκριμένη μάχη, αξίζει να θυμηθούμε ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ είχε εκδώσει τις ημέρες εκείνες ένα «μανιφέστο» 5.000 λέξεων, που εξηγούσε τι θα υποστεί ο ελληνικός λαός με τη βίαιη έξοδο από το ευρώ. Ναι, το ΚΚΕ, το οποίο πολλάκις έχει εκφρασθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά ο Περισσός μελέτησε τις επιπτώσεις, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν ήθελε –προφανώς– να κακοκαρδίσει τον φίλο Αλέξη.
Και τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια, ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε να εξάρει τη στάση της Ν.Δ., αλλά δεν θυμήθηκε να πει λέξη για τους πρωταγωνιστές της μάχης. «Το καλοκαίρι του 2015 ήταν η Νέα Δημοκρατία που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και το έκανε σε βάρος του κομματικού της συμφέροντος», είπε ο κ. Καραμανλής την Τετάρτη στο Βελλίδειο και καθάρισε.
O ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΕΝΩ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Το ίδιο απών ήταν και στη μάχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όταν έγιναν τα δύο συλλαλητήρια, με ένα εκατομμύριο κόσμου να έχει βγει στους δρόμους, το γραφείο του έστελνε φωτογραφίες από την ορειβασία σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας πριν γευθεί τις γαστριμαργικές απολαύσεις με φρέσκα κρέατα και κυνήγι στις ταβέρνες της περιοχής. Όσον αφορά στην παρέμβασή του, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Είχε πει ότι συμφωνεί με τα όσα είχε αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή. Μεγαλύτερη αβάντα στον Τσίπρα δεν μπορούσε να κάνει. Τώρα το άλλαξε το τροπάριο: «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Η Ν.Δ. ορθώς την καταψήφισε. Λυπάμαι μόνο που δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Το οποίο το πετύχαμε με πολύ κόστος. Παραταξιακό και προσωπικό. Έπρεπε να πετύχουμε και να απαιτήσουμε πολλά περισσότερα». Προφανώς, τις απόψεις του αυτές ξέχασε να τις εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα
Για τα πεπραγμένα
Σε ό,τι αφορά τη θητεία του ως πρωθυπουργός και τα πεπραγμένα του, αρκέστηκε να πει: «Και λάθη κάναμε και αδυναμίες είχαμε. Μείναμε όμως σταθεροί στις βασικές μας αρχές». Άραγε, ποιες είναι οι σταθερές αρχές για τον Κώστα Καραμανλή; Το καλό της παράταξης και της χώρας, ή η κάποιας μορφής συνθηκολόγηση με τους κυβερνώντες να ξεχάσουν –προς το παρόν, όπως αποδεικνύεται– τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησής του; Διότι, με τη στάση του την τελευταία δεκαετία, μοιάζει σαν να τον ενδιέφερε μόνο ο εαυτούλης του…
Κι επειδή “η επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως”, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας καλό είναι να θυμηθούμε τι άφησε πίσω του ο Κώστας Καραμανλής το 2009 και για τα οποία αρκέστηκε στο “κάναμε λάθη, είχαμε αδυναμίες“.
Ο κ. Καραμανλής φεύγοντας άφησε 36 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα το 2009, ενώ και το έλλειμμα του 2008 είχε υπερβεί το είκοσι δισεκατομμύρια. Το χρέος είχε αγγίξει τα 300 δισ. ευρώ, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 15%, είχε κάνει 865.000 προσλήψεις, το δημόσιο χρωστούσε πληρωμές 16 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, η οικονομία ήταν σε ύφεση 3,5 με 4%, και η ανεργία στο 10%. Έφυγε με την φαρμακευτική δαπάνη να είναι τριπλάσια από όσο την παρέλαβε το 2004, είχε διπλασιάσει το κόστος του δημοσίου, ενώ εκτόξευσε το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: