Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ορισμένες επισημάνσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη ζωή του τόπου τους, με αφορμή ένα θλιβερό περιστατικό. Στη Χίο, τα μεσάνυχτα της Κυριακής ένας 19χρονος επισκέπτης του νησιού αποφάσισε να παίξει μπάσκετ στο γήπεδο της Δασκαλόπετρας
** Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αποκολλήθηκε η μπασκέτα, έπεσε επάνω του και ο νεαρός σκοτώθηκε επί τόπου. 
* Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα για την τοποθέτηση της μπασκέτας εάν έχουμε δει τις φωτογραφίες. Είναι απλά ακουμπισμένη στο έδαφος. Με επιπολαιότητα, με βιασύνη, με εγκληματική αμέλεια. Είναι τοποθετημένη με τη νοοτροπία «ώχου μωρέ τώρα, θα παίζουν τα παιδιά, τι πρόβλημα έχεις εσύ να γκρινιάζεις». Για πολλά χρόνια, για δεκαετίες, ένας καθηγητής κατέγραφε τις παγίδες θανάτου στις παιδικές χαρές. Κάθε χρόνο οι ίδιες επισημάνσεις, κάθε χρόνο τα ίδια ρεπορτάζ, κάθε χρόνο η ίδια αδιαφορία των αρχών. Κάθε χρόνο τα ίδια. 
* Σε άλλη νησιωτική κοινότητα  μια μπασκέτα είχε γίνει αφορμή μεγάλης διαμάχης. Ο δήμαρχος και η αστυνομία είχαν ειδοποιηθεί με επώνυμη επιστολή όπου καταγράφονταν οι κίνδυνοι και μάλιστα υπήρχε αναφορά σε ζήτημα ζωής και
σωματικής ακεραιότητας των παιδιών. Δεν αντέδρασε κανείς. Η ενημέρωση των τοπικών αρχών πήγε στον βρόντο. 
* Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει με αφορμή το θάνατο του νεαρού στη Χίο συνδέεται με την ώρα κατά την οποία αποφάσισε να παίξει. Δυστυχώς δεν εφαρμόζονται κανόνες και δεν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη θλιβερή περίπτωση αλλά γενικά στους ανήλικους ξενύχτηδες των παραθεριστικών κέντρων. Πώς να το εξηγήσουμε; Τα παιδιά δεν μπορούν να παίζουν σε τσουλήθρες και κούνιες μετά από κάποια ώρα, δεν μπορούν να παίζουν χωρίς επίβλεψη. Είναι σύνηθες να βλέπουμε παιδάκια μόνα τους όσο οι γονείς είναι στην ταβέρνα. Στις δέκα το βράδυ, στις έντεκα, τα μεσάνυχτα. Είναι κουρασμένα, το φως περιορισμένο και η ασυδοσία αυτού του τύπου είναι επικίνδυνη. 
** Σε άλλα νέα, μια ντροπιαστική καταγγελία καταγράφεται στην Κέρκυρα και αφορά τις συνθήκες εργασίας για νέους μάγειρες. Μαθητευόμενος σεφ υπέστη βασανιστήρια με καυτό λάδι. Η λέξη «βασανιστήρια» ακούγεται βαριά αλλά είναι απολύτως ακριβής όταν αναφερόμαστε σε εγκαύματα με ορατά σημάδια. Χτυπήματα με καυτά εργαλεία κουζίνας, μπουνιές και κλωτσιές ήταν μέρος της εκπαίδευσης σε γνωστό εστιατόριο. 
* Η είδηση θα πρέπει να συσχετιστεί με τους ξυπόλυτους σερβιτόρους σε αμμουδιά της Μυκόνου, εκεί όπου οι λουόμενοι αδυνατούν να περπατήσουν χωρίς σαγιονάρα μέχρι το νερό, επειδή η άμμος καίει. Οι εργαζόμενοι έχουν εγκαύματα στις πατούσες και το βασανιστήριο καταγράφηκε από δημοσιογράφο. 
* Κάπου εδώ θα μπορούσε να έχει επέμβει και το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιοι φορείς. Κανονικά όμως, σε ένα σύμπαν που κατοικείται από ανθρώπους και όχι από τέρατα, οι επιχειρήσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν χάσει όλους τους πελάτες τους. Κανονικά δεν πίνει κανείς το μοχίτο του αμέριμνος όταν καταγράφονται τέτοιες εργοδοτικές συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: