Η Φώφη Γεννηματά δρέπει καρπούς με τη νέα στρατηγική που χάραξε
Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει η υπεύθυνη, προγραμματική και δυναμική αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, ανταποκρινόμενο ταυτόχρονα στις εθνικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.
Η στρατηγική της «χρήσιμης αντιπολίτευσης» σε συνδυασμό με το άτυπο «μορατόριουμ» μεταξύ των κορυφαίων στελεχών από την επόμενη του συνεδρίου, έχει οδηγήσει μάλιστα σε απτά αποτελέσματα, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Στην κορύφωση της επικοινωνιακής εκστρατείας από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων φιλικά προσκείμενων προς αυτόν, που εστιάζουν στην επίδειξη δύναμης με την ένταξη πρώην «πράσινων» στελεχών στους κόλπους της Κουμουνδούρου, με αποκορύφωμα την εκδήλωση στο Κάραβελ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα,
το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει υψηλή αντοχή και παραμένει ακλόνητο στο ποσοστό του Ιουλίου του 2019, ενισχύοντας υπό μία έννοια την «παραδοχή» ότι η αναμέτρηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς τώρα αρχίζει.
Στην τελευταία έρευνα της MRB, το Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει το 9% και με ανώτερο όριο το 10%, για πρώτη φορά μετεκλογικά σπάζει το ψυχολογικό φράγμα του διψήφιου ποσοστού.
Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό της τάξης του 3,7% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει ανοιχτά την επιθυμία του να κατευθυνθεί προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι η Φώφη Γεννηματά σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις είναι η δεύτερη σε δημοφιλία πολιτική αρχηγός.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ...συγκρατημένη αισιοδοξία. Γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν – μέχρι στιγμής - το επιθυμητό και πάντως τον στόχο που είχαν στο μυαλό τους, ξεκινώντας το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, δεν το βάζουν κάτω και επιχειρούν να βρουν καλύτερο βηματισμό, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεών τους, ώστε να φτάσουν με ισχυρό ρόλο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η Φώφη Γεννηματά - με ανανεωμένο πλέον «πλήρωμα» σε όλες τις δομές του κόμματος - φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια αντιπολιτευτική ρότα, ώστε να μην αφήσει περαιτέρω χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στο αντιπολιτευτικό τερέν.
Με τις κατάλληλες προσαρμογές κατά περίπτωση, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στη σκληρή αντιπολιτευτική στάση έναντι της Κυβέρνησης, δείχνοντας τα «δόντια» της όπου χρειαστεί, αλλά και στην ανάγκη να δείξει ένα μετριοπαθές πολιτικό προφίλ προς την κοινωνία, με παραγωγικό πολιτικό λόγο και πρωτοβουλίες.
Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι επιδιώκει να «χτίσει» για το ΚΙΝΑΛ ένα πολιτικό προφίλ δυνάμει κυβερνητικού σχηματισμού και αυτόν ακριβώς τον στόχο υπηρετεί η σύνθεση των νέων Τομέων του κόμματος, που αποτελεί τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» της Χαριλάου Τρικούπη και κατά γενική ομολογία, εντός και εκτός των τειχών του κόμματος, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.
Προς επίρρωση των παραπάνω έρχεται να συνηγορήσει η στάση που τηρεί η ίδια και το κόμμα της απέναντι σε μια σειρά από κορυφαία ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα.
Μια στάση θεσμική, στιβαρή και σοβαρή, με συγκεκριμένες προτάσεις, αντί για γενικόλογες διατυπώσεις, μακριά από τον ρόλο του αμέτοχου θεατή - παρατηρητή ή σχολιαστή των εξελίξεων, όπως πως είθισται για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τελευταίο τρανό παράδειγμα της «χρήσιμης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί το ζήτημα των εθνικών θεμάτων, με τη Φώφη Γεννηματά να εμφανίζεται αποφασισμένη να το κρατήσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα, θέλοντας να μείνει πιστή στη γραμμή του δημοκρατικού πατριωτισμού, αλλά και να αναδείξει τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματός της. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ, σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε ως μαζικό και πλειοψηφικό ρεύμα και γιατί διεκδίκησε μια πιο επιθετική πολιτική στα εθνικά θέματα.
Προτάσσοντας καταρχήν την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση και ενιαίο μέτωπο» στα εθνικά ζητήματα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την επείγουσα ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί κοινή στάση και εθνική γραμμή απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, για να προλάβει και όχι να διαχειριστεί τετελεσμένα. Άλλωστε, το αφήγημα για την ανάγκη συνεννόησης και συναίνεσης στα εθνικά θέματα αποτελεί πάγιο κομμάτι της ρητορικής της Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά «βάζει πλάτη» για τη χώρα και δουλεύει μεθοδικά και σε διεθνές επίπεδο. Η σκληρή της στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αποτυπώθηκε πλήρως στην τοποθέτησή της κατά την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, όταν εμφανίστηκε αιχμηρή και ξεκάθαρη, ζητώντας καθαρή απόφαση καταδίκης της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Η παρέμβασή της μάλιστα είχε θετικό αποτέλεσμα, αφού το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθέτησε πλήρως την πρότασή της για περαιτέρω κυρώσεις προς την Τουρκία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικοινωνιακός σχεδιασμός και η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εμφανίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως προνομιακό συνομιλητή των ευρωπαίων σοσιαλιστών για μια ακόμη φορά έπεσε στο κενό.
Στο πλαίσιο των ευρύτερων κινήσεών της, η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη, στον απόηχο του άρθρου του στα «ΝΕΑ» για τα ελληνοτουρκικά και τον θόρυβο που προκλήθηκε.
Η κ. Γεννηματά, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τους τριγμούς στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία που προκάλεσε η παρέμβαση Σημίτη, εξέθεσε στον πρώην πρωθυπουργό τα τέσσερα σημεία που προτείνει για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής και τα οποία συγκροτούν μια συνεκτική και αποτελεσματική στρατηγική.
Αφορούν στην έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών, την ενίσχυση των συνεργασιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και την επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες.
Του Χρήστου Δ. Δρούζια
* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου