Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Τη διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών και φόρων που επιβλήθηκαν σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων όταν αυτοί δήλωσαν στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους αποφάσισε η κυβέρνηση, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη ευνοϊκές ρυθμίσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης που θέσπισε πρόσφατα για τα χρέη προς τους ΟΤΑ.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο,
η διαγραφή θα αφορά στις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δήμους. Η νέα αυτή ευνοϊκή εξέλιξη αφορά, ειδικότερα, όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη προσέλθει στους δήμους, έχουν ήδη δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και έχουν ήδη επιβαρυνθεί αναδρομικά για τη δεκαετία 2010-2019 με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που «αποκάλυψαν».
Οι περιπτώσεις των ιδιοκτητών αυτών δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρόσφατα ψηφισθείσα ευνοϊκή ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 και προβλέπει ότι «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».
Δεκτό το αίτημα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) είχε στείλει πρόσφατα στον υπουργό Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκο επιστολή με την οποία είχε ζητήσει να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και όσοι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους πριν η ρύθμιση αυτή ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ. Το αίτημα αυτό της ΠΟΜΙΔΑ ήταν το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες ο κ. Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Στράτο Παραδιά και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κ. Αναστάσιο Βάππα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων έγινε δεκτό. Για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους, «με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η νέα αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι όσοι ιδιοκτήτες δήλωσαν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους πριν τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4647/2019, δηλαδή πολύ πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου 2019, θα γλιτώσουν από τις αναλογούσες στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων της περιόδου 2010-2019, τις οποίες δεν πρόλαβαν να πληρώσουν μέχρι σήμερα. Τα ποσά των χρεώσεων αυτών που ήδη πλήρωσαν δεν θα τους επιστραφούν.
Τα μυστικά
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν πρόσφατα από την ΠΟΜΙΔΑ, με τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Ν. 4647/2019:
Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ, καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.
Ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.
Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
Παρέχεται προθεσμία έως την 31η Μαρτίου 2020 για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στους ΟΤΑ.
Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η-1-2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2020 κι όχι αναδρομικά από την προηγούμενη δεκαετία.
Εκκρεμεί…
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την ΠΟΜΙΔΑ συμφωνήθηκε να δοθεί λύση και στο θέμα των δηλώσεων των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Για το θέμα αυτό η ΚΕΔΕ έχει συναινέσει στο να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 31ης-12-2019. Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τον κ. Παραδιά ότι η οριστική λύση που θα επιλεγεί αποσυνδέεται από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2019 και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: