Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ; Η ΑΑΔΕ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΕΙΑ (για να μπορεί) ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ( Σ τ Ε ) στο οποίο προσέφυγε η ΑΑΔΕ μετά από αποφάσεις 4 διοικητικών δικαστηρίων (Εφετείων) έκρινε τελεσίδικα (με τις αποφάσεις 616-618/2021) ότι είναι άκυρες οι πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων, που κοινοποιούνται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής.

    Η υπόθεση αφορά 70.000 συνταξιούχους που τους επιβλήθηκαν στα τέλη του 2020 φόροι και προσαυξήσεις της περιόδου 2009 έως 2014 που δεν είχε γίνει καν κοινοποίηση της οφειλής στα ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι. Ανάμεσά τους πολλοί συνάδελφοι, από την περιοχή μας,

 μέλη της Ένωσής μας.

    Η ΑΑΔΕ στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 «θυμήθηκε» πως κάποιοι συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, τα οποία (όχι από υπαιτιότητά τους) δεν τα δήλωσαν το έτος 2014. Επειδή οι υποθέσεις τους παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019, δόθηκε εντολή να σταλούν εσπευσμένα οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου».

   Όμως δεν πρόλαβαν να σταλούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 οπότε επήλθε παραγραφή λόγο συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής (πενταετία).

    Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι  που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, απαλλάσσονται από τους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, βγαίνοντας το 2019 και αρχές του 2020.

     Για όλες αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων, τα όποια ποσά φόρων και προστίμων επιβλήθηκαν θα πρέπει να διαγραφούν και τα όποια ποσά ήδη καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους να επιστραφούν, καθώς θεωρείται πλέον ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν πρόλαβαν να τους κοινοποιήσουν τις πράξεις προσδιορισμού φόρου πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2019 που έληγε η προθεσμία παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων. Επίσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχασαν την προθεσμία να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, προκειμένου να αναζητήσουν το δίκιο τους.

    Ωστόσο, τόσο η (πολιτική) ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και η διοίκηση της ΑΑΔΕ εξακολουθούν να ενεργούν σαν να μην έχουν εκδοθεί ποτέ οι αποφάσεις του ΣτΕ και δεν διαγράφουν τα σχετικά πρόστιμα.

   Και ερωτάτε η κυβέρνηση: Γιατί δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης;

                                                 Μπορεί η ΑΑΔΕ, το υπουργείο οικονομικών να ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ;

                                                 Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα;

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: