Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ! ΣΦΑΓΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ...


Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και τα Χριστούγεννα.

Σε μία από τις φονικότερες μεμονωμένες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, τουλάχιστον 70 άνθρωποι -ανάμεσά τους 12 γυναίκες και επτά παιδιά- σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, ανατολικά της Ντέιρ αλ Μπαλάχ, αργά την Κυριακή (24/12), σύμφωνα με αξιωματούχους του υγειονομικού τομέα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι ο προσφυγικός καταυλισμός Μαγκάζι ήταν ένα από τα μέρη στα οποία ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως πει στους Παλαιστίνιους να εκκενωθούν, καταδεικνύοντάς το ως «ασφαλές σημείο». Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ-Κίντρα, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

«Αυτό που συμβαίνει στον καταυλισμό Μαγκάζι είναι μια σφαγή που διαπράττεται σε μια πολυσύχναστη κατοικημένη πλατεία»,

είπε στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός, μέσω του εκπροσώπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι «εξετάζει το περιστατικό».

«Το θέμα είναι, ότι το στρατόπεδο είναι πολύ επικίνδυνο. Παρά τις προκλήσεις που θέτουν οι τρομοκράτες της Χαμάς που δρουν μέσα σε μη στρατιωτικές περιοχές στη Γάζα, οι IDF δεσμεύονται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης εφικτών μέτρων για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων» είπε χαρακτηριστικά.


Σχέδιο για τερματισμό του πολέμου προτείνει η Αίγυπτος
Με τελικό στόχο την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, η Αίγυπτος παρουσίασε μια πρόταση για μια βιώσιμη ειρήνη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Aschark News μετέδωσε ότι το αιγυπτιακό σχέδιο έχει τρεις φάσεις:
  • Η πρώτη φάση προβλέπει εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, κατά την οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 120 Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
  • Η δεύτερη φάση θα αφορά την αποκατάσταση ενός εθνικού παλαιστινιακού διαλόγου υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.  Στόχος είναι να «τερματιστεί ο διχασμός» και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Αυτό το απόσπασμα αναφέρεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών ομάδων, της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς.
  • Η τρίτη φάση προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και συνολική συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων.
Τελικά, το σχέδιο φέρεται να απαιτεί πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα, πρέπει να επιτραπεί σε όλους τους εκτοπισθέντες να επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αντιπροσωπεία της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ -που συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου- έφτασε στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας. Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Kahira News ανέφερε ο ηγέτης της οργάνωσης, Ζίαντ Αλ- Νάχαλε, ήταν επίσης εκεί. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας λίγων ημερών, που οδήγησε στην απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: