Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ! "ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗ ΛΩΖΑΝΗΣ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ..."

«Tο ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 110 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υποδομής σε 17 λιμάνια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου που εδώ και καιρό βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφορών με τη γειτονική Τουρκία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.
«Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το έργο έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο πριν από 101 χρόνια τον Αύγουστο», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Νωρίτερα τον Ιανουάριο, τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα κατέληξαν σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για μαχητικά αεροσκάφη, εγείροντας ανησυχίες για νέες αψιμαχίες στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών. Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας της Άγκυρας», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: