Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ- ΑΚΟΜΑ... ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΣΟΡΤΣΙΛ - ΣΤΑΛΙΝ


Βρετανοί κατάσκοποι περιφέρονται σε ξένο έδαφος μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, φορώντας λουλουδάτες φούστες, καλσόν και γόβες.
Ηγέτες υπερδυνάμεων τα πίνουν παρέα μέχρι πρωίας εν καιρώ πολέμου, ανταλλάσσοντας κοπλιμέντα στα ενδότερα του Κρεμλίνου.
Κατάσκοποι παγιδεύουν με κοριούς το τηλέφωνο του βασιλιά μόλις λίγες ημέρες προτού αυτός παραιτηθεί, δωροδοκούν ξένους αξιωματούχους, προσπαθούν να παρασύρουν άλλες χώρες στον πόλεμο και σχεδιάζουν τις δολοφονίες κορυφαίων στελεχών του εχθρού.
Η πραγματικότητα όντως συχνά ξεπερνάει τη φαντασία. Οταν πρόκειται,
δε για μια κατασκοπική πραγματικότητα μέχρι πρότινος απόρρητη και κλειδαμπαρωμένη σε ένα κελάρι κάτω από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, τότε ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ φαντάζει... νερόβραστος. Πατρίδα του κινηματογραφικού Μποντ, η Μεγάλη Βρετανία έχει ζήσει περιπέτειες που θα τις ζήλευαν ακόμη και οι (επίσης) Βρετανοί Τζον λε Καρέ και Ιαν Φλέμινγκ.
Οποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία, αρκεί να ρίξει μια ματιά σε όσα περιγράφονται στα κρατικά αρχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά χθες στη δημοσιότητα. Ο λόγος για μια σειρά από περίπου 100 φακέλους που καλύπτουν γεγονότα της περιόδου από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έως το 1951..
Τον Δεκέμβριο του 1936, οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν κρυφά το τηλέφωνο του βασιλιά Εδουάρδου Η΄
Τον Δεκέμβριο του 1936, οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν κρυφά το τηλέφωνο του βασιλιά Εδουάρδου Η΄
Πράγματι, δεν είναι και μικρό πράγμα ένας αντισυνταγματάρχης των βρετανικών δυνάμεων να συλλαμβάνεται στη Μαδρίτη ντυμένος... γυναίκα, ενώ εντύπωση κάνει και η ολονύκτια «κρασοκατάνυξη» με πρωταγωνιστές τους Στάλιν και Τσόρτσιλ στο Κρεμλίνο τον Αύγουστο του 1942.
Ανατρέχοντας στα απόρρητα αρχεία της περιόδου, πληροφορείται κανείς πως οι Βρετανοί είχαν δωροδοκήσει μέσω ελβετικών τραπεζών με συνολικά περίπου 200 εκατ. δολ. (σε σημερινά χρήματα) ουκ ολίγους Ισπανούς στρατιωτικούς (οι οποίοι μάλιστα χαρακτηρίζονται «απατεώνες»), καθώς και τον ίδιο τον αδελφό του δικτάτορα Φράνκο.
Απώτερος σκοπός των Βρετανών ήταν να καταφέρουν να κρατήσουν την Ισπανία (που φλέρταρε με τις δυνάμεις του Αξονα) εκτός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για τους Αμερικανούς, ωστόσο, το Λονδίνο ήθελε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να καταφέρει να τους κάνει να μπουν στον πόλεμο. Προκειμένου μάλιστα να επιτύχουν τον συγκεκριμένο σκοπό, οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν βάλει μπροστά τις μηχανές της προπαγάνδας υπονομεύοντας όλες εκείνες τις φωνές που καλούσαν τις ΗΠΑ να μείνουν αμέτοχες.
Απόβαση Νορμανδίας
Παράλληλα, την περίοδο πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, οι Βρετανοί μελετούσαν σχέδια για τη δολοφονία κορυφαίων Γερμανών στρατιωτικών (όπως οι Ερβιν Ρόμελ και Γκερντ φον Ρούντστεντ), καθώς και Γάλλων φιλοναζιστών αξιωματούχων του καθεστώτος Βισί. «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο τους οποίους θα σκότωνα με τα ίδια μου τα χέρια και με ένα αίσθημα ευχαρίστησης», παρουσιάζεται να λέει ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και μετέπειτα διπλωμάτης Βίκτορ Κάβεντις-Μπέντινκ.
Αλλά και εντός των βρετανικών συνόρων, οι δολοπλοκίες έδιναν και έπαιρναν. Χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβριο του 1936, κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν κρυφά το τηλέφωνο του βασιλιά Εδουάρδου Η΄ ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε μόλις πέντε ημέρες μετά εξαιτίας ενός... απαγορευμένου έρωτα.
ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ... ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
Τους ένωσαν «αναρίθμητα μπουκάλια» αλκοόλ και ένα... γουρουνόπουλο
Τον Αύγουστο του 1942 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ κατέφθασε στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί από κοντά με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εδραιωθεί ένα βρετανο-σοβιετικό μέτωπο ενάντια στον Χίτλερ. Η διάθεση της βρετανικής αποστολής ωστόσο δεν ήταν η καλύτερη. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο άχαρο από ένα συμπόσιο στο Κρεμλίνο», σημειώνει ο Α. Κάντογκαν, γραμματέας του βρετανικού υπΕξ, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Τσόρτσιλ στο ταξίδι του.
Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών όντως δεν ήταν εποικοδομητική, με αποτέλεσμα ο Βρετανός πρωθυπουργός να ζητήσει να πραγματοποιηθεί και μία δεύτερη «συνάντηση κατά μόνας», όπερ και εγένετο. Ο Τσόρτσιλ έφθασε στο Κρεμλίνο στις 7 το απόγευμα. Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα και δεδομένου ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακόμη δεν είχε επιστρέψει, ο Κάντογκαν ανησύχησε και έσπευσε στο Κρεμλίνο να δει τι συμβαίνει. Εκεί, προς μεγάλη του έκπληξη, βρήκε τους Τσόρτσιλ και Στάλιν να τα πίνουν έχοντας μπροστά τους «αναρίθμητα μπουκάλια» και «φαγητά κάθε λογής», μεταξύ αυτών και ένα γουρουνόπουλο. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενο. Ο Τσόρτσιλ έπινε κρασί από τον Καύκασο και φαινόταν ζαλισμένος ενώ στην παρέα είχε προστεθεί και ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Τελικώς, το φαγοπότι συνεχίστηκε έως τις 3 τα ξημερώματα και στέφθηκε από «τεράστια διπλωματική επιτυχία».
Αντιθέτως, αυτό που δεν στέφθηκε από ανάλογη επιτυχία ήταν το πέρασμα του Βρετανού αντισυνταγματάρχη Ντάντλεϊ Κλαρκ από τη Μαδρίτη. Επικεφαλής μονάδας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε ως έδρα το Κάιρο, ο Κλαρκ συνελήφθη στη Μαδρίτη το 1941 ντυμένος... γυναίκα.
Καλούμενος να δικαιολογήσει την αμφίεσή του, ο Κλαρκ αρχικά υποστήριξε πως είναι δημοσιογράφος των «Times» και έπειτα «συγγραφέας που θέλει να μελετήσει τις αντιδράσεις των ανδρών απέναντι στις γυναίκες στον δρόμο», ενώ αργότερα ισχυρίστηκε πως τα ρούχα τα πήγαινε σε μία φίλη του στο Γιβραλτάρ και πως τα φόρεσε «για πλάκα». Οι Ισπανοί από τη μεριά τους κατέληξαν πως πρόκειται για «υπόθεση ομοφυλοφιλίας» και τον άφησαν ελεύθερο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: