Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗ

Η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη, με υψηλές συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων.
Παρατηρούνται ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς της ελιάς μεγέθους 3-4 χιλ. και εκκολάψεις προνυμφών στις πρώιμες περιοχές (έντονη δραστηριότητα του εντόμου).
Καταπολέμηση: Συνιστάται ψεκασμός κάλυψης:
Παραλιακές και άλλες πρώιμες περιοχές: Από 24 – 26 Μαϊου
Ενδιάμεσες περιοχές (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης): Από 27 -30 Μαϊου
Όψιμες περιοχές :

Από 31 – 03 Ιουνίου
Με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά των προνυμφών, όπως Χλωρπυριφός μεθύλ (Reldan 225EC), Πυρεθρινοειδή (Δελταμεθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Μπέτα-συφλουθρίν, Πυρεθρίνς, κ.ά). Ο ψεκασμός να γίνει όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου «σκαγιού» (διαμέτρου 3-5 χιλ.). Λόγω της ανομοιομορφίας στην εξέλιξη της καρπόδεσης του ελαιοκάρπου συνίσταται να επαναληφθεί ο ψεκασμός μετά από 8-10 ημέρες, ανάλογα με το φυτοπροστατευτικό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί.
Επειδή σε κτήματα με τις ποικιλίες Καλαμών, Χαλκιδικής & Μεγάρων έχουν διαπιστωθεί αυξημένοι πληθυσμοί ακάρεων, κυρίως της οικογένειας Eriophyidae, συνίσταται σ΄αυτά τα κτήματα να μην χρησιμοποιηθούν Πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία Ντιμεθοέϊτ, σύμφωνα με τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επιτρέπεται στους επαγγελματίες χρήστες να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα που κατέχουν και αυτή την καλλιεργητική περίοδο. Δεν επιτρέπεται στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τις 15-4-2013, η διακίνηση φυτοφαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία Ντιμεθοέϊτ και η ετικέτα τους δεν είναι σύμφωνη με τις εγκρίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να τηρούνται αυστηρά σε κάθε περίπτωση οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια: