Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

40 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Eκκρεμούν 2.489 εντάλματα
Ωρα 8 το πρωί σε μονοκατοικία στα νότια προάστια της Αθήνας. Η φωνή στο θυροτηλέφωνο ήταν κοφτή: «Καλημέρα, από την Αστυνομία. Ο κ. Παπαδόπουλος; Παρακαλώ, κατεβείτε, σας θέλουμε για μια υπόθεσή σας». Μετά την πρώτη «τρομάρα» ο ένοικος ησύχασε διότι προφανώς επρόκειτο περί λάθους: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μένει εδώ, εγώ λέγομαι Πολυξερόπουλος». Η υπόθεση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς οι αστυνομικοί επέμειναν: «Κατεβείτε με την ταυτότητά σας να το ελέγξουμε».
Οταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις,
το περιπολικό αποχώρησε, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο κ. Παπαδόπουλος για τον οποίο υπήρχε ένταλμα σύλληψης λόγω χρεών προς το Δημόσιο δεν έμενε πια εκεί. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι φανταστικά, βεβαίως, αλλά το γεγονός είναι πραγματικό και κάθε μήνα χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις εκτυλίσσονται ανά την ελληνική επικράτεια, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί φορολογούμενους και εκπροσώπους εταιρειών οι οποίοι χρωστάνε στο κράτος.

Με εντολή της τρόικας έχει στηθεί ένας ασφυκτικός κλοιός, με στόχο να εισπραχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα -διαρκώς αυξανόμενα- χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.

Η μέθοδος, την οποία έχει επιβάλει η τρόικα, είναι απλή: όποιος δεν πληρώσει ή δεν ρυθμίσει τα χρέη του, θα αντιμετωπίζει κατάσχεση ή ποινική δίωξη. Ουδείς θα μένει πλέον ανενόχλητος εφόσον χρωστάει. Οι διώξεις μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις, με βάση τις νέες αποφάσεις που μόλις εκδόθηκαν.

Η πίεση αντανακλάται και στον φόρτο εργασίας της Αστυνομίας και των... φυλακών, που υποδέχονται όλο και περισσότερους κρατουμένους.

Διατυπώθηκαν, μάλιστα, και σκέψεις να ενοικιαστούν ξενοδοχεία ή να δημιουργηθούν άλλοι χώροι για ανθρώπους που κρατούνται για χρέη προς το Δημόσιο, αφενός γιατί εκτιμάται ότι το υπάρχον σύστημα κρατητηρίων και φυλακών απλώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ολοένα αυξανόμενους αριθμούς, αφετέρου για να υπάρχουν πιο ήπιες συνθήκες κράτησης, διαφορετικές από ό,τι για ποινικούς και άλλους καταδικασμένους ή υπόπτους.
Το αστυνομικό δελτίο τακτικά το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει συλλήψεις οφειλετών για χρέη στο Δημόσιο, κυρίως για μεγάλα ποσά, αλλά όλο και συχνότερα για οφειλές μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ - ακόμα και για 50.000 σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο συλλαμβάνονται κάθε μέρα 40 άτομα για χρέη στο Δημόσιο. Στις ΔΟΥ, υπάλληλοι από διάφορα τμήματα (Δικαστικό, ΦΠΑ, Εσοδα) συντάσσουν πυρετωδώς μηνυτήριες αναφορές οι οποίες διαβιβάζονται στον εισαγγελέα για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από τις ΔΟΥ των νοτίων προαστίων υπολόγισαν ότι συντάσσουν περί τις 80 με 100 μηνυτήριες αναφορές μηνιαίως και γύρω στα 1.000 εντάλματα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μισθών.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι πέρυσι εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα περίπου 10.670 μηνυτήριες αναφορές και ποινικές διώξεις, ενώ ο αριθμός εφέτος ανέρχεται σε περίπου 3.300 αναφορές. Αυτή τη στιγμή στην Οικονομική Αστυνομία εκκρεμούν 2.489 εντάλματα σε βάρος συγκεκριμένων οφειλετών (τα 2.022 στην Αττική), ενώ κάθε μέρα που περνάει προστίθενται και νέα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τρέχουν και να μη φτάνουν... Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας λένε πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, ο αριθμός των ενταλμάτων αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 30.000 ή 40.000.

Αριθμοί τεράστιοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλο το 2012 -και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας καθώς και από τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας 1.758 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα, που ξεπερνούν τα 2.117.000.000 ευρώ.

Τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης συλλαμβάνονται και οδηγούνται με χειροπέδες στα κρατητήρια. Επειτα από διακανονισμό με την Εφορία και αφού πληρώσουν την πρώτη δόση αφήνονται ελεύθεροι. Σε διαφορετική περίπτωση κρατούνται.



Δεν υπάρχουν σχόλια: