Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Νόμιμο το τάϊσμα των αδέσποτων
Ο πρωταρχικός αντικειμενικός σκοπός της ΦΟΦ είναι η μείωση των αδέσποτων - με νόμιμες φυσικά ενέργειες - και η διαφύλαξη της Δημόσιας υγείας και καθαριότητας. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε την υλική και ηθική συνδρομή πιστών φίλων που μας στηρίζουν, αλλά δεχόμαστε και τον «πόλεμο» κάποιων που μας θεωρούν «γραφικούς», λες και η κατάσταση στο θέμα αυτό θα ήταν καλύτερη, αν εμείς δεν υπήρχαμε. Θα στεναχωρήσουμε κάποιους που εγωιστικά και με μεγάλη ευκολία καταδικάζουν τα αδέσποτα «εις τον δια λιμοκτονίας θάνατον» μια και κατά την άποψη τους αυτά είναι δημιουργήματα ενός άλλου,
κατώτερου Θεού.
Όμως πρόσφατα η Υγειονομική Υπηρεσία Καβάλας με έγγραφη απάντησή της σε σχετικό ερώτημα του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος», ξεκαθαρίζει πως το τάϊσμα των αδέσποτων δεν είναι παράνομο – παρότι έτσι επικαλούνται ορισμένοι που ενοχλούνται – αρκεί να φροντίζουμε την καθαριότητα του γύρω χώρου. Έτσι λοιπόν μας ενημερώνει ότι «η ισχύουσα νομοθεσία ΔΕΝ απαγορεύει τη φροντίδα και τη σίτιση αδέσποτου ζώου στο φυσικό του χώρο, δηλαδή του ζώου το οποίο δεν έχει κατοικία ή βρίσκεται εκτός της κατοικίας του ιδιοκτήτη ή του συνοδού του με την προϋπόθεση πως δεν δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης ανθυγιεινών εστιών. Τονίζει ακόμη πως είναι ευνόητο ότι αυτός που φροντίζει τα ζώα, οφείλει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και φέρει ευθύνη για κάθε τυχόν ανθυγιεινή κατάσταση που δημιουργεί στο περιβάλλον».
Εμείς φυσικά το γνωρίζαμε (ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4039/ 2 Φεβρουαρίου 2012, άρθρο 9, παραγρ. 10). Το τάισμα των αδέσποτων όχι μόνο δεν είναι παράνομο, αλλά είναι και υποχρεωτικό για τους Δήμους. (Όπως αναφέρει ο νόμος, την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις).

Η απάντηση αυτή της Υγειονομικής Υπηρεσίας Καβάλας είναι μια δικαίωση για τους φιλόζωους που δέχονται φραστικές επιθέσεις ή απομάκρυνση των δοχείων των φαγητών και του νερού των αδέσποτων ζώων που φροντίζουν στις γειτονιές τους. Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που ζούμε νοιαζόμαστε και  βοηθάμε αθόρυβα τον «πλησίον» μας, αλλά βοηθάμε και τα αδέσποτα που ειδικά τώρα το καλοκαίρι δεν βρίσκουν ούτε νερό να ξεδιψάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: