Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

EΦΕΔΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Κατάργηση θέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου με εντολή Σαμαρά.Χαρτογράφηση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ από τους υπουργούς θα ζητήσει ο Αντώνης Μανιτάκης.Προς άγραν οργανικών θέσεων υποψηφίων προς κατάργηση προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός των 2.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο βρίσκεται η κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι,
ο ζητούμενος από την τρόικα αριθμός των «υποχρεωτικών απομακρύνσεων» δεν φαίνεται να συμπληρώνεται από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών που, σημειωτέον, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, και από τους επιόρκους, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προχωράει στην εφαρμογή «εφεδρικού» σχεδίου. Κατά τα σχεδιαζόμενα, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα δουν την «έξοδο» μέχρι το τέλος Ιουνίου θα προκύψει εν πολλοίς από την κατάργηση οργανικών θέσεων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που βρίσκονται υπό τη Γενική Κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αναμένεται να αποστείλει, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, επιστολή προς όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να «χαρτογραφήσουν» όλα τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους. Επιπλέον, με την επιστολή θα ζητείται η πλήρης καταγραφή των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά, καθώς και τα σχέδια στελέχωσης των τμημάτων, ενώ οι υπουργοί θα κληθούν να καταρτίσουν νέα πιο ευέλικτα και συντετμημένα οργανογράμματα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται. Η κατάργηση οργανικών θέσεων σημαίνει αυτομάτως την απόλυση των απασχολουμένων σε αυτές και όπως όλα δείχνουν, είναι ο μόνος κατοχυρωμένος συνταγματικά τρόπος –δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν– προκειμένου να υλοποιηθεί εγκαίρως η μνημονιακή δέσμευση για 2.000 απολύσεις.
Ηδη η επιστολή έχει συνταχθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος προσεχώς αναμένεται να την κοινοποιήσει στους υπουργούς καλώντας τους να δράσουν άμεσα. Μια «πρόγευση» είχε δοθεί την περασμένη εβδομάδα και πάλι από τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος είχε ζητήσει από τους υπουργούς να προτείνουν υποψηφίους προς συγχώνευση και κατάργηση οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους.
Μάλιστα, ο κ. Σταμάτης είχε θέσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας καταδεικνύοντας το στενό χρονικό πλαίσιο που πλέον έχει διαμορφωθεί.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται, υπό την εποπτεία του κ. Σταμάτη, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής που θα αποφανθεί για τους φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Υπό εξέταση βρίσκονται συνολικά 1.500 φορείς και οργανισμοί που είναι υποψήφιοι προς συγχώνευση ή κατάργηση. Κατά πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών έχουν θέσει «σοβαρή υποψηφιότητα», ενώ στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν τεθεί ακόμη και ανώνυμες εταιρείες που βρίσκονται ήδη προς ιδιωτικοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και στις οποίες θα επιδιωχθεί η μείωση του προσωπικού διά της κατάργησης οργανικών θέσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: