Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από «μικροσκόπιο» περνά το πρωτογενές πλεόνασμα
Εδώ οι δανειστές, εκεί οι δανειστές ..που είναι οι δανειστές; Κάτω από άκρα μυστικότητα έφτασαν στην Αθήνα οι «τεχνικοί σύμβουλοι» απεσταλμένοι των Βρυξελλών, που μετά από το πρώτο «αναγνωριστικό» ραντεβού, σήμερα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά. «Φόβοι» ότι «εξανεμίστηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Η αναζήτηση στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια στην ελληνική πρωτεύουσα ξεκίνησε από το δημοσιονομικό σκέλος σε μια προκαταρκτική συνάντηση με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Τα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επικεντρώνονται στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού του 2015, με φόντο την ανησυχία  ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει όχι απλώς εξανεμιστεί αλλά μετατραπεί σε πρωτογενές έλλειμμα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως πλέον ότι ο ESM έχει ενεργό παρουσία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.
Ουσιαστικά, οι απεσταλμένοι «τεχνικοί σύμβουλοι» των πιστωτών πάτησαν ελληνικό έδαφος με στόχο να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού,
και όλη την ατζέντα των δημοσιονομικών θεμάτων τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας που θα συλλέξουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όλη την ατζέντα των δημοσιονομικών θεμάτων
Από την πρώτη ημέρα των απεσταλμένων των Βρυξελλών στην ελληνική πρωτεύουσα, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το «κρυφτούλι» που έπαιξαν με τις τηλεοπτικές κάμερες και πέτυχαν η άφιξη και εγκατάστασή τους, σε κεντρικό ξενοδοχείο κατάφεραν να γίνει χωρίς κάμερες και φωτογράφους, καθώς έπαιξαν επί ώρες «κρυφτούλι» με τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτορεπόρτερ.
Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα καταφθάσουν στις 4.00 μ.μ. και θα εγκατασταθούν στο ξενοδοχείο Hilton, δεν εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να αρχίσουν να τους αναζητούν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο με βάση διάφορες διαρροές και έτσι τελικά να μην είναι παρόντες κατά την άφιξή τους στο Hilton αργά το απόγευμα.
Σε κάθε περίπτωση τα διαδικαστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία και οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση δεδομένων στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή που βρέθηκε στην βελγική πρωτεύουσα επέστρεψε στην βάση της και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες την Δευτέρα θα βρίσκεται και πάλι στις Βρυξέλλες για τον επόμενο γύρο των διαβουλεύσεων του λεγόμενου Brussels Group.
Την ίδια ημέρα στην ελληνική πρωτεύουσα θα έρθει το δεύτερο «κύμα» των απεσταλμένων των δανειστών «τεχνικών συμβούλων», προκειμένου –η συγκεκριμένη ομάδα-  να συλλέξουν στοιχεία για το χρηματοοικονομικό κομμάτι (τράπεζες, «κόκκινα» δάνεια) και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση τονίζει ότι όλες οι συζητήσεις και η ανταλλαγή στοιχείων θα γίνουν εκτός υπουργείων, στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνουν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε άλλωστε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των επαφών στην Αθήνα» και πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες για την έκβαση των συζητήσεων.
Μάλιστα, ζήτησε να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και την πολιτική έκθεση.
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι θα γίνει γενικότερος απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: