Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

FT: Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
«Κάτι θυμίζει» η έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν σε κείμενό τους οι Financial Times, συγκρίνοντας τη ρητορική του πρωθυπουργού με το «Εξω από το ΝΑΤΟ» του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το κείμενο έχει τίτλο «Η έκρηξη του Τσίπρα κατά των ξένων δυνάμεων θυμίζει κάτι» και υπότιτλο «Η ρητορική και η τακτική απηχούν ένα παλαιότερο ελληνικό δράμα».
«Στους μεγαλύτερους (ηλικιακά) Ελληνες η σκληρή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και των μελών της αριστερής κυβέρνησής του έχουν έναν οικείο τόνο» γράφουν οι FT και συνεχίζουν «Ο νέος πρωθυπουργός είχε μόλις αρχίσει το σχολείο όταν ο εκλιπών Ανδρέας Παπανδρέου ανέβαινε στην εξουσία το 1981 ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
Οι Financial Times, μάλιστα, αναφέρουν ότι η στάση του Αλέξη Τσίπρα  θυμίζει την απειλή του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ,
να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Τότε οι ξένοι διπλωμάτες είχε εκφράσει ανησυχία πως η Ελλάδα θα έκοβε τους δεσμούς της με την Συμμαχία και θα έμπαινε στην ομάδα των ανένταχτων που κρατούσαν απο στάσεις από Ουάσινγκτον και Μόσχα.
Οι στόχοι είναι διαφορετικοί σήμερα και τα ζητήματα περισσότεροι οικονομικά, ωστόσο, οι περιστάσεις έχουν αρκετές ομοιότητες.
Τη θέση των ΗΠΑ στο ρόλο του «κακού» έχει πάρει η Γερμανία και υπεύθυνη για τα προβλήματα των Ελλήνων θεωρείται η Τρόικα αντί του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, οι FT επικαλούνται και την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ μετά την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ, σημειώνουν ότι η ρητορητική αυτή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.
Μπορεί να περιορίσει τις εσωτερικές εντάσεις λένε οι Times και συνεχίζουν αναφέροντας ότι ο Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με την αριστερή πτέρυγα που αντιτίθεται στον συμβιβασμό με τους πιστωτές.
Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι η στρατηγική Παπανδρέου απέδωσε και η ένταση με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες χαλάρωσε.
«Υπάρχουν σημάδια ότι ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να κάνει την ίδια μανούβρα. Η φράση του για "τα εγκληματα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ" ήρθε ακριβώς πριν την έναρξη των λεπτομερών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» σημειώνεται στο κείμενο.
Η μεγάλη διαφορά
Οι Financial Times, όμως, σημειώνουν και μια σημαντική διαφορά.
Ο Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με εσωκομματική αντιπολίτευση όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν το ίδιο στην αντιπολίτευση και ο ηγέτης του κόμματος κρατούσε υπό αυστηρά τα ηνία.
Αντίθετα ο Τσίπρας χρειάστηκε μια συνεδρίαση διάρκειας 11 ωρών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερασπιστεί τη στροφή - κατά τους FT - 180 μοιρών όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα με 30 βουλευτές να εκδηλώνουν τη διαφωνία τους.

«Η ένταξη στη διαδικασία διακυβέρνησης της Αριστερής Πλατφόρμας, που περιλαμβάνει από Μαρξιστές-Λενινιστές έως υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες τις επόμενες εβδομάδες είναι μια αποστολή που ίσως ακόμα και ο Παπανδρέου να μην μπορούσε να φέρει εις πέρας» καταλήγει το άρθρο με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: