Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ (2015)

Το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη στην Αράχωβα, είναι ο τριήμερος εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου (22-25 Απριλίου) μέσα από μια σειρά από δρώμενα και εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικές αρχές.
Ο Αγίος Γεώργιος είναι ο προστάτης και πολιούχος της Αράχωβας Βοιωτίας.
Αφιερωμένη στον Αγίο Γεώργιο, η ομώνυμη εκκλησία στέκεται περήφανα σε ένα ύψωμα πάνω από την κεντρική πλατεία της Αράχωβας.

Λέγεται οτι κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης εναντίον των Τούρκων, ο Αϊ Γιώργης προστάτευσε το χωριό από τους Τούρκους πασάδες που κατευθύνονταν για να το καταστρέψουν. 
Κατά τον μύθο, ο Αϊ Γιώργης βοήθησε αποφασιστικά τον Γ.Καραϊσκάκη, να νικήσει τους Τουρκαλβανούς στην μάχη που δώθηκε στην περιοχή τον Νοέμβριο του 1826.
Ετσι μετά την νικη του Γ.Καραϊσκάκη, οι Αραχωβίτες αποφάσισαν να γιορτάζουν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου με ξεχωριστή λαμπρότητα διοργανώνοντας το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη.
Συμμετέχοντας το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη στην Αράχωβα, ο επισκέπτης αποκτά μια ξεχωριστή εμπειρία, βιώνοντας έθιμα τα οποία παραμένουν αναλοίωτα από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπως το σήκωμα της πέτρας, ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, η διελκυστινδα,το ρουμελιώτικο γλέντι και ο τελετουργικός χορός της λήξης του πανηγυριού (το χάλασμα).
Το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη ξεκινάει το απόγευμα της παραμονής της γιορτής, δηλαδή στις 22 Απριλίου στις 18:00,  με τον χορό των γερόντων ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές, τον Εσπερινό και την Λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου 2015 δηλαδή, μετά την Θεία Λειτουργία, ξεκινάει ο ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη, συνεχίζεται με το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου με τοπικούς χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το απόγευμα με τον τερματισμό των 5000 μέτρων στην πλατεία Λάκκα.
kampanario tou Ag.Georgiou
Το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου

Το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη στην Αράχωβα
Στην αυλή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου
Στις 23 Απριλίου 2015, το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη συνεχίζεται με  το άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία και με άλμα εις ύψος. Ολα γίνονται στο προαύλιο του Ι. Ναού.
Την τελευταία μέρα του Πανηγυριού (23 Απριλίου 2015), θα γίνει το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη, έπειτα τα υπόλοιπα αγωνίσματα (σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα) και το μεσημέρι στη αυλή του Ιερού Ναού θα γίνει το «Χάλασμα του Πανηγυριού», δηλαδή το Αραχωβίτικο γλέντι με τοπικό φαγητό και μουσική για όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: