Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΜΕΤΑ ΤΑ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΤΟΥ ΝΕΠΑΛ – ΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥΣ

Για το Νεπάλ αναχωρεί εντός της ημέρας ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,
(ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα αποκομίσει μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού. Όπως είπε, η ισχυρή δόνηση θα προκαλέσει το λεγόμενο «σεισμικό ντόμινο» αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπανγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή,
από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 – 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου (από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια).

Ερωτηθείς αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, απάντησε καταφατικά διότι -ανέφερε- για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής: Η τελευταία φορά που «χτύπησε» εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: