Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ανατροπές στο ελληνικό διαπραγματευτικό σχήμα, εν μέσω έντασης με τα τεχνικά κλιμάκια

Διαδικασίες «εξπρές» υιοθετούν Ελλάδα και δανειστές ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα συμφωνία και ενώ εντός του Κυβερνητικού στρατοπέδου προμηνύονται… ανατροπές: 

Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Brussels Group, μετά το θυελλώδες Eurogroup της Παρασκευής και εφόσον μεσολάβησε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Αθήνα και πιστωτές θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει μια συμφωνία ει δυνατόν πριν από το Eurogroup του Μαίου, ώστε να «ξεκλειδώσει» η απαραίτητη χρηματοδότηση προς την χώρα: Σε αυτό τον γύρο διαπραγματεύσεων ενισχυμένο ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργο Χουλιαράκη και ίσως, είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης (ο οποίος θεωρείται έμπιστος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) ήταν αυτός,
που επικοινώνησε με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και σήμερα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Το Brussels Group θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Την τριάδα των διαπραγματευτών της Αθήνας συμπληρώνουν ο Νίκος Θεοχαράκης Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και η Έλενα Παναρίτη, προσωπικές επιλογές του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η ενεργότερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις τόσο του Γιώργου Χουλιαράκη όσο και η διαφαινόμενη εντονότερη παρουσία σε αυτό το πεδίο του Γιάννη Δραγασάκη, ίσως και να σημαίνει πως δρομολογούνται γενικότερες εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, κοινή διαπίστωση ήταν πως στο Eurogroup στην Ρίγα, η ατμόσφαιρα μύριζε "μπαρούτι" για τον Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που οδήγησε και τον Πρωθυπουργό να εντείνει τις δικές του επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους χωρίς όμως να «αδειάσει» τον υπουργό Οικονομικών.
Το... «κρύο – ζέστη» που παρατηρήθηκε στην (πολύ καλή) συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ την Πέμπτη και στο (πολύ ...κακό) Eurogroup την Παρασκευή, δεν αποδίδεται από την κυβέρνηση στο παιχνίδι «του καλού και του κακού», αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία έκφραση στους κόλπους των εταίρων.
Κατά τους πλέον αισιόδοξους κυβερνητικούς παράγοντες «η συμφωνία είναι θέμα ημερών» καθώς, όπως λένε, υπάρχει πλέον σύγκλιση στα περισσότερα σημεία – κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες ανέδειξε η Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της την Παρασκευή. «Η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια», είπε.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «πάει πιο πίσω», το θέμα του ΦΠΑ φαίνεται να καλύπτεται από την πιθανή υιοθέτηση ενός ειδικού τέλους πολυτελείας στα «ακριβά» ξενοδοχεία, ενώ για το (πολύπλοκο και χρονοβόρο) ασφαλιστικό η κυβέρνηση συζητά την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και κάποια περικοπή στις υψηλές επικουρικές.
Πέρα πάντως από τις επικείμενες συνεδριάσεις του Brussels Group, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα: Τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα συνεχίζουν το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού από πλευράς των στελεχών των δανειστών που βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Ελλάδα και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επικεφαλής των θεσμών.
Εξηγώντας πάντως το «εχθρικό» κλίμα που προέκυψε στο Eurogroup για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά «έδειχνε» ως βασικούς υπαίτιους τα τεχνικά κλιμάκια και τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, αφού όπως ανέφερε «παρότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο Brussels Group, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μιλούν για άρνηση της Ελλάδα να καταθέσει προτάσεις».
Είναι χαρακτηριστικό ότι o ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι παρότι η Ελλάδα ζήτησε από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να στείλουν τις νέες προτάσεις της Ελλάδας στο Euro Working Group ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι θεσμοί αρνήθηκαν.
Όπως εξηγεί, οι θεσμοί ενημέρωσαν την ελληνική αντιπροσωπεία ότι αν οι προτάσεις αποσταλούν στους υπουργούς Οικονομικών, τότε αυτοί θα πρέπει να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους και αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες στις συζητήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: