Η υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό
στήριξης μεθοδεύτηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, υποστήριξε ο
πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στην κατάθεσή του στην
εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια.
Απαντώντας
σε ερώτηση της Παναγιώτας Κοζομπόλη από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν μεθοδευμένη και
δρομολογημένη η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος απάντησε
ότι "ακόμα και υπουργοί της τότε κυβέρνησης είχαν εκπλαγεί με την
ανακοίνωση υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης. Όταν υπάρχουν δηλώσεις πως έξι
μήνες πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου σχεδιαζόταν η υπαγωγή της χώρας
στο μηχανισμό στήριξης, τότε αποδεικνύεται σωστός ο συλλογισμός σας."Ο κος Μίχαλος πρόσθεσε επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός "έκανε παρασκηνιακά συμφωνίες και κατέστρωνε σχέδια για την ανάμειξη του ΔΝΤ στα Ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένα," ενώ όταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τον ρώτησε,
αν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ποινικές ευθύνες, εκείνος τόνισε ότι "αυτό πρέπει να το διερευνήσει η επιτροπή, αλλά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ακραία ηθική ευθύνη."
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ χαρακτήρισε καταστροφική εξέλιξη το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. "Εαν στα έξι χρόνια του μνημονίου χάσαμε το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, με τη δραχμή σε μία ημέρα θα χάσουμε το 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια λόγω των νέων ισοτιμιών, η απώλεια του εθνικού μας εισοδήματος μπορεί να αγγίξει το 60% με 70%. Μπροστά την κόλαση της δραχμής, το μνημόνιο θα μοιάζει με παράδεισο," επισήμανε ο κος Μίχαλος.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει το μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είπε ότι αυτό θα ήταν εφικτό εάν το 2008, όταν δηλαδή ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, το σύνολο του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου λειτουργούσε συναινετικά, αλλά κι αν αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές του 2009 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λάμβανε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους.
Ο κος Μίχαλος, ο οποίος άφησε στο απυρόβλητο τον προκάτοχο του Γιώργου Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε ότι οι ευθύνες του κου Παπανδρέου είναι τεράστιες, καθώς "η χώρα δε χρειαζόταν ένα πρωθυπουργό που έβαζε στο κρεβάτι του Προκρούστη τους πάντες."
Ερωτηθείς από τον Γιώργο Αμυρά εαν ορισμένοι βρήκαν ευκαιρία να προωθήσουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο κος Μίχαλος απάντησε πως "ήμασταν μάρτυρες μίας τέτοιας κίνησης," ενώ πρόσθεσε ότι "ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με την ευκαιρία της εκπόνησης της έκθεσης McKinsey, το 2012, έστειλε σε μορφή υπομνήματος 75 από τα περίπου 200 σημεία που υπήρχαν στην έκθεση. Η έκθεση είχε παραγγελθεί από τον ΣΕΒ, επρόκειτο για μία έκθεση που είχε πολλές προτάσεις απορρύθμισης της αγοράς," ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Ο κος Μίχαλος εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφυξία που επικρατεί στην αγορά υποστηρίζοντας πως τους τελευταίους πέντε μήνες υπάρχει έξαρση στις διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα των επιμελητηρίων.
ΣΧΟΛΙΟ: Η εξέταση Μίχαλου σήμερα στην εξεταστική επιτροπή αποδεικνύει τη σκοπιμότητα σύστασης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, όπως και την γραφικότητα που διέπουν τις εργασίες της, όχι μόνο γιατί άφησε εκτός πεδίου ερεύνης την περίοδο Καραμανλή, αλλά και γιατί αν ακούσει κανείς τις ακροάσεις των μαρτύρων θα καταλάβει ότι γίνεται περισσότερο μια φιλολογική συζήτηση μεταξύ αμαθών που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι πρέπει να κάνουν με την ρημάδα τη χώρα.
Στα του Μίχαλου τώρα, γενικού γραμματέα του Γιάννη Παπαθανασίου ας μην ξεχνάμε, τα λεγόμενά του πέρα του ότι προκαλούν θυμηδία, δεν μπορούν να ληφθούν και υπόψη, μιας και υπάρχει μηδενική αξιοπιστία για έναν άνθρωπο που δεν έχει κρύψει ποτέ την καραμανλική και κατ' επέκταση νεοδημοκρατική του ταυτότητα, βγάζοντας λάδι την τελευταία ολέθρια διετία Καραμανλή. Και είναι λυπηρό όλοι μέσα στην Επιτροπή να προσποιούνται ότι ο Μίχαλος εκπροσωπεί έναν θεσμό όπως τον ΕΒΕΑ και όχι τον Καραμανλή και το κόμμα του..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου