Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΖOΑΝΕΛ ΤΙΝΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Σε λιγότερους και από το 1% των καταθετικών λογαριασμών υπολογίζονται πλέον οι λογαριασμοί με 100.000 ευρώ και άνω, σημάδι όχι απλά του τέλους της αποταμίευσης, αλλά και της διάστασης του προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών.
Η συνεχής αποψίλωση της αποταμίευσης των Ελλήνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες διαβίωσης συνεπεία της εξαετούς κρίσης και κυρίως η πρωτοφανής "διάβρωση" της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τους λογαριασμούς των 100.000 ευρώ και άνω να αποτελούν μόλις το 0,4% των καταθετικών λογαριασμών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι λογαριασμοί με αυτό το μίνιμουμ ποσό δεν ξεπερνούν τις 140.000.

Βλέποντας τις εκροές καταθέσεων από αυτήν την οπτική γωνία, δηλαδή από την μικροκλίμακα του καταθέτη και όχι από τα δις. των εκροών ή των κεφαλαίων που αντλούνται μέσω ELA,

αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα του θέματος των εκροών.

Πρόσφατα το Capital.gr σημείωνε σε άλλο ρεπορτάζ ότι πλέον ο μέσος όρος του απλού ταμιευτηρίου έχει πέσει κάτω από τα 1.500 ευρώ από 2.500-3.000 ευρώ προ εξαετίας, δηλαδή το 2009 όταν άρχισε η εκδήλωση της ελληνικής κρίσης. Παράλληλα, ο μέσος προθεσμιακός λογαριασμός κινείται πλέον στις 93.000-94.000 ευρώ από 150.000 ευρώ το 2009.

Τα στοιχεία αυτά προφανώς δεν αναφέρονται για λόγους κινδυνολογίας διότι πολύ απλά δεν αποτελούν φήμες, αλλά γεγονός που ήδη έχει επισυμβεί. 

Και όταν ένα πρόβλημα υπάρχει, τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο από την συνειδητοποίηση και την αντιμετώπισή του και τίποτα δεν βλάπτει περισσότερο από τον στρουθοκαμηλισμό.

Αυτό ισχύει τόσο για τον πολιτικό κόσμο, όσο και για τους απλούς πολίτες όταν εκφράζουν τον πατριωτισμό τους με βαρύγδουπα λόγια και την ίδια στιγμή σπεύδουν να "σηκώσουν" τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, έτσι πριονίζει κανείς το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται, δηλαδή την ίδια την Οικονομία της χώρας του, "πουλώντας" ανέξοδο πατριωτισμό.

Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι η καλλιέργεια αίσθησης εμπιστοσύνης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των εκάστοτε πολιτικών ιθυνόντων.

Ενόψει των κρίσιμων ωρών που διανύει η χώρα, χθες η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, είπε μία φράση που ουσιαστικά περιγράφει όχι μόνο τη "ρίζα" του προβλήματος της δραματικής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αλλά αναλογικά την πηγή όλων των προβλημάτων που εν τέλει καταλήγουν να αποτιμώνται με αριθμούς.

"Είναι ώρες ευθύνης για όλους. Η κάθε μας πράξη, από μια ανάληψη ή κατάθεση στις τράπεζες, ή από την απόφαση πληρωμής ή μη οφειλών στα Ταμεία, στην εφορία ή σε τρίτους επηρεάζει τα συνολικά μεγέθη και τους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων"…

Δεν υπάρχουν σχόλια: