Μια από αυτές συνέβη στην Ελλάδα
Ο άνθρωπος θεωρεί εαυτόν ως κυρίαρχο, προστάτη, συνεχιστή του πλανήτη στον οποίο ζούμε. Όμως δεν κάνει πάντα αυτός «κουμάντο». Αν η φύση εξοργιστεί, τότε μπορεί μια φυσική καταστροφή να προκαλέσει θανατηφόρα γεγονότα που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες και την ιστορία.Ποιες είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές στην ιστορία; Το κανάλι του YouTube «Hybrid Librarian», έφτιαξε ένα βίντεο παρουσιάζοντας τις 7 πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί.
7. Ο τυφώνας Νταουλατπούρ – Σατούρια
Στις 26 Απριλίου του 1989, ένας τυφώνας έπληξε το κεντρικό Μπαγκλαντές, αφήνοντας πίσω του 1.300 νεκρούς, 80.000 άστεγους και χιλιάδες καταστροφές. Είναι ίσως ο πιο θανατηφόρος τυφώνας που έχει καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία. Αν και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες, δεν ήταν ο μεγαλύτερος. Αυτός ήταν ο El Reno που έπληξε το 2013 την Οκλαχόμα και τις νότιες πολιτείες, σκότωσε όμως μόλις 18 ανθρώπους.
6. Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003
Το θερμότερο κύμα καύσωνα από το 1540 με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 35 βαθμούς Κελσίου από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο σε σταθερή βάση. Οι θερμοκρασίες αυτές, προκάλεσαν ξηρασία και πολλές πυρκαγιές με τον αριθμό των θυμάτων να φτάνει και τις 70.000, σύμφωνα με αναλυτές. Η Γαλλία είχε τα περισσότερα θύματα, αφού οι νεκροί έφτασαν τους 14.000, με το μεγαλύτερο αριθμό των θυμάτων να είναι ηλικιωμένοι.
5. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία
Ήταν το 1815, όταν στο νησί Σουμπάβα της Ινδονησίας, εξερράγη το ηφαίστειο Ταμπόρα, σε μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν παρατηρηθεί. Η στάχτη από την έκρηξη κάλυψε τον ήλιο για δυο ημέρες σε απόσταση 600 χλμ. Το νέφος που προκλήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι που ρήμαξε τις καλλιέργειες. Το 1815, έχει μείνει στην ιστορία ως «Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι», λόγω των συνεπειών της έκρηξης του Ταμπόρα στο παγκόσμιο κλίμα. Οι νεκροί έφτασαν τους 92.000.
4. Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004
Το πρόσφατο τσουνάμι θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστο. Ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ που έγινε στα ανοιχτά της Σουμάτρα στις 26 Δεκεμβρίου, προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα ύψους 30 μέτρων που έφτασαν από την Ινδονησία μέχρι της ακτές της Αφρικής. Οι διάφορες εκτιμήσεις λένε πως οι νεκροί έφτασαν από 230.000 έως και 280.000, αν και πολλοί από τους αγνοούμενους δεν βρέθηκαν ποτέ. Η ζημιές που προκάλεσε σε 14 χώρες ανήλθαν στα δις δολάρια. Ήταν τέτοιο το μέγεθος του σεισμού που επηρέασε την περιστροφή της γης, κάνοντας την ημέρα 2,68 μικροδευτερόλεπτα μικρότερη.
3. Ο σεισμός της Κρήτης το 365 μ.Χ.
Το 365 μ.Χ., ένας σεισμός μεγέθους 8,5 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε το νησί της Κρήτης. Το παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε έφτασε μέχρι την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ισπανία. Όλες οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τα τεράστια κύματα ήταν πυκνοκατοικημένες, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων. Οι Έλληνες κρατούσαν τότε αρχεία και μια αναφορά του Αμμιανού Μαρκελλίνου βρέθηκε για το περιστατικό, η οποία αναφέρει: «Τα κύματα επανέρχονταν και εξαφανίζονταν, με την άβυσσο του βυθού να αποκαλύπτεται, και πολλά από τα πλάσματα της θάλασσας κολλούσαν στην λάσπη. Τα νερά επέστρεφαν όταν δεν τα περιμέναμε, σκοτώνοντας χιλιάδες από πνιγμό». Ο σεισμός στην Κρήτη ήταν η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή της αρχαιότητας που έχει καταγραφεί.
2. Ο σεισμός του Σάανξι στην Κίνα
Το 1556 στην Κίνα, συνέβη ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία, σκοτώνοντας περίπου 830.000 ανθρώπους. Το μέγεθός του εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ, ενώ καταγράφηκε ότι άνοιξαν ρωγμές στην επιφάνεια της γης που έφταναν και τα 18 μέτρα. Αναφορές τις περιόδου μιλούσαν για βιβλική καταστροφή. Μια από αυτές ανέφερε: «Τα βουνά και τα ποτάμια άλλαξαν θέσεις και το έδαφος ανυψώθηκε σχηματίζοντας καινούργιους λόφους».
1. Οι πλημμύρες στην Κίνα το 1931
Ύστερα από μια μακρά περίοδο ξηρασίας (1928-1930) που συγκλόνισαν την χώρα, ακολούθησε μια περίοδο ς με πολλά χιόνι και ατελείωτες βροχές. Οι πλημμύρες που ακολούθησαν, με την «βοήθεια» των ποταμών Γιανγκτσέ και Χουάι, προκάλεσαν το πιο θανατηφόρο φυσικό φαινόμενο της ιστορίας, προκαλώντας τον θάνατο σε περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους (αν και τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών κάνουν λόγο για μόλις 145.000 νεκρούς!). Οι πλημμύρες έφτασαν στην περιοχή της Ναντσινγκ, της τότε πρωτεύουσα της χώρας. Η Κίνα βρισκόταν τότε σε περίοδο εμφυλίου πολέμου, οπότε δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση πλημμύρας. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πεθαίνοντας αργότερα από τύφο, πείνα και δυσεντερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου