Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΕΒΑΛΕ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μία ομοσπονδιακή δικαστής έβαλε «φρένο» τις απελάσεις όσων έφτασαν στις ΗΠΑ με έγκυρη βίζα, αλλά κρατήθηκαν κατά την είσοδό τους στη χώρα, μετά από το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Να υπενθυμιστεί πως χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εντολή να σταματήσει η υποδοχή ταξιδιωτών από επτά χώρες που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές, απαγορεύοντας την είσοδο σε πολίτες από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη για 90 ημέρες, ενώ ανέστειλε για 120 ημέρες το προσφυγικό πρόγραμμα των ΗΠΑ!
Η δικαστική αναστολή μπλοκάρει μόνο ένα μέρος του διατάγματος, καθώς η δικαστής δεν έβγαλε ετυμηγορία για τη συνταγματικότητά του. Πάντως, πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα,
η δικαστής Αν Ντόνελι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν διέταξε κατεπείγουσα αναστολή, μπλοκάροντας την απέλαση όποιου ατόμου κρατείται σε αεροδρόμιο σε όλη τη χώρα. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν είναι μία πλήρη ευκαιρία να το σκεφτεί αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η δικαστής.
Hundreds of people opposed to President Donald Trump’s executive orders barring entry to the U.S. by Muslims from certain countries demonstrate at the Tom Bradley International Terminal at Los Angeles International Airport Saturday, Jan. 28, 2017. (AP Photo/Reed Saxon)
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στους ενάγοντες ήταν δύο Ιρακινοί πρόσφυγες, που πέρασαν ώρες υπό κράτηση στο JFK. Ηταν ο Χαμίντ Καλίντ Ντάργουις, που έχει εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση για μία δεκαετία και τον Χαϊντέρ Σαμίρ Αμπντουλκαλίκ Αλσαουί, ο οποίος έφτασε στη χώρα όπου βρίσκεται ήδη η σύζυγός του.
«Προφανώς η δικαστής αντιλαμβάνεται τη σημασία της εκτελεστικής διαταγής και του αντίκτυπου που έχει σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε στον Guardian ο Αντονι Ρομέρο, επικεφαλής της ACLU.
Ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής της Airbnb, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η εταιρεία του θα στεγάσει δωρεάν πρόσφυγες και όσους δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στις ΗΠΑ, καλώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί του.
Αξιωματούχος που δεν θέλησε να ονομαστεί, από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι θα επιτραπεί η επανείσοδος στη χώρα σε όσους το απαγόρεψε το διάταγμα Τραμπ. Όπως είπε, ότι όσοι έχουν πράσινη κάρτα και προέρχονται από τις 7 χώρες στις οποίες έκλεινε την «πόρτα» η προεδρική απόφαση, θα μπορούσαν να μπουν στις ΗΠΑ με ειδική άδεια. Δεν είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρει το Associated Press, αν θα χορηγηθούν άλλες πράσινες κάρτες, καθώς, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: