Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΣ «ΒΓΑΖΕΙ» ΟΣΟ ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, τα στοιχεία από τη σύγκριση των μισθών στην Ελλάδα είναι άκρως απογοητευτικά, τόσο με τον αναπτυγμένο όσο και με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ας δούμε πώς συγκρίνονται τρία διαφορετικά επίπεδα μισθών στην Ελλάδα (βασικός μισθός, «κανονικός μισθός» και καλός μισθός) με τις αποδοχές σε ανεπτυγμένες χώρες (Φιλανδία, ΗΠΑ) και αναπτυσσόμενα κράτη (Ταϊλάνδη, Ν. Αφρική).
Όπως διαπιστώνουμε από το πρόγραμμα υπολογισμού του CNN Money, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το 2016, η χώρα μας βρίσκεται κάπου στη μέση.
Ο βασικός μισθός (492 καθαρά – 586 μεικτά – 8.200 ετήσιο μεικτό εισόδημα)
Ο ελάχιστος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ίσος με τον μισθό ενός οδηγού στη Νότια Αφρική.
Επιπλέον, αντιστοιχεί στο μισό μέσο εισόδημα,
της χώρας και στο 1/3 των απολαβών ενός Έλληνα γιατρού. Σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες, τα στοιχεία είναι πιο απογοητευτικά, αφού ενώ δεν φτάνει καν στο 0,1% των απολαβών ενός CEΟ στις ΗΠΑ, ενώ αντιστοιχεί στο 1,8% των εισοδημάτων ενός διοικητικού στελέχους στη Φιλανδία.
Η γενιά των 700 ευρώ (700 καθαρά – 860 μεικτά – 12.000 ετήσιο μεικτό εισόδημα)
Ένας Έλληνας πτυχιούχος που προλαμβάνεται τώρα στο Δημόσιο, ή εργάζεται κάποια χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, παίρνει μόλις το 26% του μισθού ενός διοικητικού στελέχους στη Φιλανδία.
Ακόμη χειρότερα, ο μισθός του αναλογεί μόλις στο 10% ενός CEO στις Ηνωμένες Πολιτείες –το οποίο σημαίνει ότι 10 Έλληνες εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 1 διευθύνοντα σύμβουλο στις ΗΠΑ.
Για να νιώσουμε καλύτερα, πάντως, ο Έλληνας των 700 ευρώ παίρνει τριπλάσιο μισθό από έναν καθαριστή στην Ταϊλάνδη.
Σε σύγκριση με τους μισθούς στην Αιθιοπία δε, παίρνει το 5πλάσιο μισθό από έναν δάσκαλο. Ο μισθός των 700 ευρώ αντιστοιχεί στο 67% του μέσου όρου για την Ελλάδα (16.750 ευρώ) και στο 84% του παγκόσμιου μέσου όρου (19.000 ευρώ)
Ο υψηλόμισθος (1000 καθαρά – 1324 μεικτά – 18536 ετήσιο μεικτό εισόδημα)
Μπορεί να μας ακούγεται κάπως «παράξενο», αλλά τα 1000 ευρώ είναι πλέον ένας υψηλός μισθός στην Ελλάδα και αντιστοιχούν δε στο 130% του παγκόσμιου μέσου όρου.
Αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με 8 μισθούς δασκάλου στην Αιθιοπία, 4 μισθούς καθαριστή στην Ταϊλάνδη και 3 μισθούς οδηγού στη Νότια Αφρική.
Για τη Φιλανδία, δεν το συζητάμε –δεν φτάνει καν τις μισές απολαβές ενός διοικητικού στελέχους.
Πηγή: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: