Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ», Η… ΚΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ «ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Μια επιστολή… κενή, δηλαδή δίχως σαφείς προτάσεις έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Θεσμούς, εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης.
«Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Έτσι, η σημερινή επιστολή, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από… καλή πρόθεση και δεν μπαίνει στην ουσία της ελληνικής πρότασης.
Μαξίμου για επιστολή Τσακαλώτου: «Θέλουμε πολιτική συμφωνία»
Πολιτική συμφωνία για την εκκρεμή β’ αξιολόγηση,
στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton».
«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Αθηνάς στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου» δηλώνουν  οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι στο Eurogroup της Πέμπτης η Αθήνα επιδιώκει επί της αρχής συμφωνία για τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τα θέματα αυτά, όπως αναφέρει το Μαξίμου, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αν βρεθεί εκεί κοινή γραμμή, τότε οι κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν να «ξεκολλάει» η διαπραγμάτευση.
Τι θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Τσίρου για το Thetoc.gr, η ελληνική πρόταση στο Eurogroup θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές –και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο «συμβιβασμός Τσακαλώτου» σύμφωνα με τον οποίο, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικό στόχος- θα μπορεί να «δαπανάται» για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:
  1. Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά, εκτιμάται σε περίπου 4 δις. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.
  2. Η μείωση του αφορολογήτου δηλαδή της έκπτωσης φόρου που σήμερα διαμορφώνεται στα 1900 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: