Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 70% ΟΣΩΝ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΑΜΕ!

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ GREXIT ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ!
Απίστευτες αποκαλύψεις υπάρχουν στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, την οποία φέρνει στο φως το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
Εκεί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να δηλώνει προς το Eurogroup ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτουμένων, για να κλείσει η αξιολόγηση.
Ουσιαστικά δηλαδή, η ίδια η κυβέρνηση που -τα ρίχνει όλο αυτό το διάστημα στους θεσμούς για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης- παραδέχεται στους δανειστές πως δεν έχει κάνει όσα υποσχέθηκε..
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg,
η επιστολή της κυβέρνησης προς τους δανειστές αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
1)Μόνο το 1/3 των όρων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί
2)Άλλο 1/3 των προαπ​​αιτούμενω είναι σε εξέλιξη και «αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες»
3)Το υπόλοιπο 1/3 «μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία», όπως φέρεται να υπόσχεται ο κ. Τσακαλώτος.
«Βόμβα» Μοσκοβισί: Κάνουμε ο,τι μπορούμε για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση (που έχει εδώ και βδομάδες) ότι Αθήνα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με εθνικούς βουλευτές και ευρωβουλευτές, με θέμα το ευρωπαϊκό εξάμηνο ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει, με τις ελληνικές αρχές, το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
«Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης. Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί.
Όπως είπε στην συνέχεια, η σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ώθησή της.
Επίσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι’ αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ισορροπίες, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που έχουν το περιθώριο στα δημόσια οικονομικά τους, όπως π.χ. η Γερμανία και η Ολλανδία, να το χρησιμοποιήσουν.
ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ GREXIT ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ!
Βαριά, μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάλι πάνω από την Αθήνα, όσο η αξιολόγηση εξακολουθεί να εκκρεμεί και η αμηχανία της κυβέρνησης αυξάνεται. Από την πλευρά των δανειστών μάλιστα καθίσταται σαφές όλο και πιο έντονα ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και στο τραπέζι επιστρέφουν ακόμη και σενάρια Grexit, μέσω… Γερμανίας και της αποχώρησης του ΔΝΤ. Σύμφωνα, δηλαδή, με το γερμανικό Τύπο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να πιέζει ακόμη και με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ανέφικτο – λόγω και των επικείμενων γερμανικών εκλογών – ένα τέταρτο Μνημόνιο και ένα αντίστοιχο πακέτο βοήθειας προς την ελληνική πλευρά.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Ενδεικτική ήταν η χθεσινοβραδινή αποστροφή του Πιερ Μοσκοβισί στο Ευρωκοινοβούλιο: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών, ο οποίος, μέχρι σήμερα, ήταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της ελληνικής πλευράς. Λίγο νωρίτερα, δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυπτε ότι στην περίφημη επιστολή του προς τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευκελίδης Τσακαλώτος παραδεχόταν πως η Ελλάδα έχει κάνει μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά τη στάση και το ρόλο του ΔΝΤ, και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι ακόμη και στην περίπτωση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης περνά μέσα από τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Έτσι, η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 6η Φεβρουαρίου, όταν και το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μπροστά σ’ αυτό το σκηνικό, όπως και χθες έγραψε το TheCaller, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και αυτό των εκλογών ή της ψήφισης των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μιλώντας στη σερβική εφημερίδα Politika, καθώς από σήμερα θα βρίσκεται στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην πλευρά των δανειστών, κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις» και παρά το γεγονός ότι εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να λήξει άμεσα. Ρητορική δηλαδή, η οποία παραπέμπει στη… περήφανη διαπραγμάτευση του 2015, όπως ακριβώς και η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την πλευρά των δανειστών.
Το σκηνικό αυτό μάλιστα, ήρθε να… θυμίσει ακόμη πιο έντονα η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σιμορέλη, ο οποίος έκανε λόγο για δημοψήφισμα αντί για εκλογές, στην περίπτωση που οι δανειστές εμμείνουν στη σκληρή στάση τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: