Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ- Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ»

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε ο Ερντογάν, αποκλείοντας παράλληλα την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί «Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο…»  Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί»  Προκλήσεις και από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μην κατοικήσετε ‘’διαφιλονικούμενα’’ νησιά στο Αιγαίο»
Φαίνεται πως η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού και αυτό αποτυπώνεται από τη «σκληρή» και άτεγκτη στάση που κρατά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ανάμεσα στα όσα προκλητικά είπε ο Ερντογάν, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό» και προειδοποίησε τη χώρα μας ότι «δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας».
«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, αποκλείοντας παράλληλα την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί,
διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και οι δύο πλευρές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.
«Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο», τόνισε σε ένα προκλητικό παραλήρημα ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε ό, τι αφορά στις εγγυήσεις, σημείωσε: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό, τι αφορά στην ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την «Βόρεια» και την «Νότια Κύπρο». Τα είχαμε πει και παλαιότερα».
Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων:
– Τα Κόκκινα (Ερένκιοι) μαζί με τη Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά.
– Τα Βαρώσια (κλειστά και ανοιχτά) πάλι να παραμείνουν στους Τουρκοκυπρίους
«Το σχέδιο Ανάν πλέον δεν έχει ισχύ. Στο θέμα της διοίκησης, μία περίοδος στους Τουρκοκύπριους , δύο στους Ελληνοκύπριους. Αν θέλουμε ειρήνη δίκαιη και περιεκτική, αυτά πρέπει να γίνουν, είπαμε», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
O Eρντογάν προέβη στην εν λόγω δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μην κατοικήσετε ‘’διαφιλονικούμενα’’ νησιά στο Αιγαίο»
Μέσα σε όλα αυτά, με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών, κίνηση που είχε προαναγγείλει το υπουργείο  Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή.
Επί της ουσίας, η Άγκυρα, επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των «γκρίζων ζωνών», διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
Υπενθυμίζεται ότι σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, είχε προαναγγείλει σχέδιο κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.
«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο
Την ίδια στιγμή, τουρκικά αεροσκάφη και δη οπλισμένα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για μία ακόμη ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Εκτός των δύο οπλισμένων μαχητικών, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν δύο ελικόπτερα. Καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: