Οι επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από το Γουότεργκεϊτ, σύμφωνα με τον πιο έμπειρο στο πολιτικό ρεπορτάζ Αμερικανό δημοσιογράφο.
«Το Γουότεργκεϊτ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έζησα μέχρι σήμερα ίσως» ανέφερε ο πρώην εκφωνητής ειδήσεων του CBS Νταν Ράδερ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Ήταν ό,τι πιο κοντινό σε μία εξουθενωτική συνταγματική κρίση, ίσως μέχρι τώρα», σημείωσε, έπειτα από την είδηση που συγκλόνισε τη χώρα ότι ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερωθεί εβδομάδες πριν ότι ο σύμβουλός του Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν είχε πει ψέματα για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Ρώσο διπλωμάτη, ωστόσο επέλεξε να μην τον απολύσει αμέσως.
Η είδηση προκάλεσε μια γενικότερη ανησυχία τόσο για το πόσο στενές είναι οι σχέσεις του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν,
όσο και για τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές.
Ο δημοσιογράφος, που έγινε ευρέως γνωστός όταν κάλυψε ως ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο το σκάνδαλο που οδήγησε τον Νίξον σε παραίτηση, είπε: «Σε μία κλίμακα Αρμαγεδδώνα για τη μορφή της κυβέρνησής μας, θα έβαζα στο Γουότεργκεϊτ 9». Και συμπλήρωσε: «Αυτό το σκάνδαλο με τη Ρωσία είναι σήμερα κάπου γύρω στο 5 ή 6, κατά τη γνώμη μου, αλλά κλιμακώνεται ώρα με την ώρα, όπως δείχνουν τα φαινόμενα».
Ο Ράδερ είναι μία από τις πολλές φωνές που ζητούν να μάθουν πόσα γνώριζε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις επαφές του συμβούλου του με τους Ρώσους και γιατί δεν έδρασε νωρίτερα.
«Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας υπό την προεδρία του Τραμπ και πολλοί κάνουν εκείνη τη διάσημη ερώτηση του γερουσιαστή του Τενεσί, Χάουαρντ Μπέικερ, τόσα χρόνια πριν: «Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;»», τόνισε ο Ράδερ, προσθέτοντας ότι ως δημοσιογράφος είχε μία διαφορετική οπτική για το μέγεθος του σκανδάλου του Γουότεργκεϊτ και μπορεί ήδη να δει ομοιότητες.
«Όταν κοιτάζουμε πίσω στο Γουότεργκεϊτ, θυμόμαστε το τέλος της προεδρίας του Νίξον. Ήρθε σαν μια χιονοστιβάδα» είπε, εξηγώντας ότι και εκείνος και οι συνάδελφοί του δεν ήταν ποτέ σίγουροι για το πόσα θα ανακάλυπταν από όσα συνέβησαν. «Στο τέλος, η αλήθεια αναδύθηκε στο φως και ο πρόεδρος Νίξον υποβιβάστηκε στην ατιμία», τόνισε.
Επιπλέον, ο Ράδερ απεύθυνε έκκληση να ξεκινήσει μία ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα, τονίζοντας ότι η διοίκηση (σ.σ.: Λευκός Οίκος) και το Κογκρέσο έχουν εκπέσει του δικαιώματός τους να είναι αξιόπιστα για αυτά τα ζητήματα. «Χρειαζόμαστε μία ανεξάρτητη έρευνα. Ανάθεμα στα ψέματα, τέρμα τα γκάζια, εμπρός για την αλήθεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εν λόγω σκάνδαλο μέχρι σήμερα θα αποτελούσε τραβηγμένο σενάριο ακόμα και για το Χόλιγουντ.
«Αλλά αυτό δεν είναι φαντασία. Είναι πραγματικό και είναι σοβαρό. Θανάσιμα σοβαρό. Αξίζουμε απαντήσεις και όσοι εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο πρέπει να αισθανθούν την πλήρη δύναμη της Δικαιοσύνης», είπε και συνέχισε: «Μπορεί να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε, στο τέλος, ότι είναι τουλάχιστον όσο μεγάλο ήταν το Γουότεργκεϊτ. Μπορεί να γίνει το μέτρο με το οποίο θα κρίνονται όλα τα μελλοντικά σκάνδαλα. Διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά – και αυτό είναι ανατριχιαστικό».
Τραμπ: Παραλογισμός οι κατηγορίες για ρωσικές διασυνδέσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα κάθε «διασύνδεσή» του με τη Ρωσία μετά την παραίτηση του στενού συμβούλου του Μάικλ Φλιν, αλλά και το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο μέλη του προεκλογικού επιτελείου του ήταν σε επαφή με στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
«Αυτή η ιστορία των ρωσικών διασυνδέσεων είναι ένας παραλογισμός, είναι απλώς μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολλών λαθών που διέπραξε η ηττημένη προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.
Σε επόμενο μήνυμά του ο Τραμπ υπενθύμισε ότι «η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία» ενώ πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και διερωτήθηκε: «Ήταν πολύ ήπιος ο Ομπάμα με τη Ρωσία;».
Οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι συνεργάτες του Τραμπ είχαν συστηματικά επαφές με στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών το 2015. Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάποια «συνεργασία» μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και της Μόσχας.
Η υπόθεση αυτή διαφέρει από εκείνην του Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ και κατόπιν παραπλάνησε ως προς το θέμα αυτό τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
«Τα μέσα ενημέρωσης που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες έχουν τρελαθεί με τις θεωρίες συνωμοσίας και το τυφλό μίσος τους» συνέχισε ο Τραμπ στο Twitter, «δείχνοντας» κυρίως το CNN και το MSNBC που «είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσεις». Αντιθέτως, συνεχάρη το συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox.
Ο πρόεδρος κατηγόρησε επίσης ευθέως τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη διαρροή των πληροφοριών, ιδίως την NSA και το FBI. «Οι πληροφορίες δίνονται παράνομα στους κακούς @NYTimes και την @WashingtonPost από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών (NSA και FBI);» ήταν το ερώτημα που έθεσε. Αμέσως μετά έπλεξε το εγκώμιο ενός δημοσιογράφου του Bloomberg επειδή έγραψε ότι «η NSA και το FBI (…) δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν στην πολιτική μας».
Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί εδώ και δύο ημέρες να ελέγξει τη θύελλα που ξέσπασε με την παραίτηση του Φλιν, όμως τα ερωτήματα παραμένουν όσον αφορά τις σχέσεις της ομάδας του Τραμπ, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, με Ρώσους αξιωματούχους.
Τι έγραψαν χθες οι New York Times
Ηχογραφήσεις και ίχνη τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποδεικνύουν ότι η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ είχε στενές και επαναλαμβανόμενες επαφές με ανώτατους αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, πριν την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν οι New York Times, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και κάνουν λόγο για «τέσσερις υψηλά ισταμένους αμερικανούς αξιωματούχους».
«Οι ερευνητές και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έπιασαν αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες την εποχή που ανακάλυπταν ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να παραβιάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών χακάροντας το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού κόμματος», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Το μοναδικό μέλος της ομάδας Τραμπ που αναφέρεται με το όνομά του στο δημοσίευμα είναι ο Paul Manafort, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου και πρώην πολιτικός σύμβουλος στη Ρωσία και στην Ουκρανία!
«Είναι παράλογο», δήλωσε ο ίδιος στους New York Times : «Ποτέ δεν μίλησα συνειδητά με τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας και ποτέ δεν ενεπλάκην σε ο,τιδήποτε με την ρωσική κυβέρνηση ή με την διοίκηση Πούτιν, ή σε οποιοδήποτε θέμα είναι τώρα αντικείμενο ερευνών», είπε.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν «αν η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν σε στενή επαφή με τους Ρώσους στο πλαίσιο χακαρίσματος ή για άλλα μέσα ώστε να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα», γράφει το δημοσίευμα.
Προς το παρόν κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί. Ωστόσο, αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται τη στιγμή που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλυν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, την περασμένη Δευτέρα, εξαιτίας των σχέσεων που διατηρούσε με τον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου.
Το FBI είχε ανακρίνει τον Μάικλ Φλυν πριν από μερικές εβδομάδες για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με τον ρώσο πρέσβη, γράφει, ακόμη, το δημοσίευμα των New York Times την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου.
Το περιεχόμενο αυτών των ανακρίσεων παραμένει άγνωστο, αλλά έγινε τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ. Το FBI ρωτήθηκε από το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις ή να σχολιάσει την είδηση. Οι ερευνητές, πάντως, βγήκαν από την ανάκριση με την πεποίθηση ότι ο Μάικλ Φλυν δεν ήταν εντελώς ειλικρινής, γράφουν οι New York Times.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου