Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

AΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ: ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ… ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Έναν «βολικό» τρόπο ώστε οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς φέρεται ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.
Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο νόμος, βάσει του οποίου προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να το παραχωρήσει στο Δημόσιο, από τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους διάταξη υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία, αλλά είναι απαραίττη μία υπουργική απόφαση προκειμένου από τη μία πλευρά να τεθεί σε ισχύ και από την άλλη να ξεκαθαριστούν οι παράμετροι βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί.
Τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, αφορούν το ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού,
όπως και τον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται
Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο, με το πιθανότερο αυτό να μπορεί να ισχύσει εάν ο φόρος κληρονομιάς ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: