Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Η «ΓΚΑΦΑ» ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΚΑΜΜΕΝΟ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ ΣΕΚΑΠ-ΣΑΒΒΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ!

Μία γκάφα του πρωθυπουργού στην σημερινή συζήτηση στην βουλή    σχετικά με την διάτρητη (από παντού…) υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων από την ΣΕΠΑΚ (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη σήμερα) αποκάλυψε τι είναι αυτό που ενώνει τόσο στενά τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό, σύμμαχο της ριζοσπαστικής κυβέρνησης Πάνο Καμμένο: Η συγκάλυψη περιπτώσεων που μυρίζουν από μακριά… διαφθορά!
«Την ΣΕΚΑΠ», ξέφυγε του πρωθυπουργού, στην απάντηση του στην ερώτηση του κ. Μητσοτάκη «πέστε μας ποιούς αφορά η τροπολογία για τις παραβάσεις λαθρεμπορίας»….
Την γκάφα ανέλαβε να διορθώσει ο καλός σύμμαχος Καμμένος, που επιχείρησε να πάρει απάνω του την αποκάλυψη ότι η τροπολογία που κατέθεσε χθες στην βουλή ο βουλευτής Κοζάνης Δημητριάδης, φωτογραφίζει την ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη. Στην «θύελλα αντιδράσεων» που ξεσήκωσε η παρέμβασή του,
παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης… για να βγάλει τον εαυτό του έξω από την εικόνα της στιγμής: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για την χθεσινή διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ολομέλεια», τόνισε δυο φορές – δηλαδή δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτά που γίνονται και λέγονται αυτήν την ώρα!
Κατόπιν κι αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν εναντίον της «φωτογραφικής διάταξης» τον λόγο ξαναπήρε ο κ. Τσίπρας για να αντιστρέψει κατά τα συνήθη την πραγματικότητα. Κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για… τις σχέσεις της με επιχειρηματίες και «θαλασσοδάνεια»!
Πέρα από το ότι η αντιστροφή και κακοποίηση της πραγματικότητας οδηγεί την πολιτική ζωή σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, είναι προφανές ότι αυτό το δύσκολο για την κυβέρνηση διάστημα το διαχειρίζονται – όπως και την προηγούμενη φορά με την υπόθεση Καλογρίτσα –  ο Καμμένος , η ομάδα του Μαξίμου και ολόκληρο το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τόσο στο ζήτημα – παρωδία του  Καλογρίτσα, όσο και στο ζήτημα ΣΕΚΑΠ – Σαββίδη τώρα,  «καθάρισε» ο Καμμένος αναλαμβάνοντας ρόλο συν – πρωθυπουργού!
Για την ιστορία, την επίμαχη τροπολογία επανακατέθεσε – ένα χρόνο μετα την αρχική του κίνηση – ο βουλευτής Δημήτρης Δημητριάδης και αφορά υποθέσεις «παραβιάσεων λαθρεμπορίας», όταν ειδικότερα οι υποθέσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές σε διαδικασίες πώλησης φορέων και εταιρειών σε επενδυτές.
Χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας που έχει αποκρατικοποιηθεί και στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο με δικαστική απόφαση για παραβάσεις που βαρύνουν προηγούμενη διοίκηση, αλλά καλείται να το πληρώσει ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης της, εν προκειμένω ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, είναι η ΣΕΚΑΠ.
Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο το 2008, πριν την ιδιωτικοποίηση της, για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (λαθρεμπόριο κατ΄ ευφημισμό) που με τις προσαυξήσεις ανέρχεται πλέον σε 38 εκατ. ευρώ.
Το 2008 μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) ενώ το 2013 η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: