Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Πάσχα σημαίνει Άνοιξη. Σημαίνει οικογενειακή ατμόσφαιρα. Σημαίνει παραδοσιακά έθιμα. Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέρος για να τα ζήσουμε όλα αυτά;
Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε, κι αν αναρωτιέστε ακόμα πού θα κάνετε Ανάσταση, εμείς συγκεντρώνουμε τους λόγους που πιστεύουμε ότι το Πάσχα σε τούτη την πόλη είναι ιδανικό.
Η συνάντηση των τριών επιταφίων
μπροστά στο λιμάνι
#Γιατί το Πάσχα συμπίπτει με το απόγειο της Άνοιξης. Κι αυτό σημαίνει πως η Ιτέα έχει ζωγραφιστεί με τα καλύτερα χρώματα, και πως ο καιρός θα μας δώσει πολλές ευκαιρίες να οργανώσουμε εξορμήσεις.

#Γιατί η Μεγάλη Εβδομάδα, όπως και να το κάνουμε, είναι η Εβδομάδα των Παθών. Με άλλα λόγια, είναι εβδομάδα κατάνυξης και όχι ξέφρενου clubbing, μπαρότσαρκας και άλλων αστικών απολαύσεων. Τι να τις κάνεις τις χιλιάδες επιλογές διασκέδασης της πόλης, όταν η περίοδος απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα; Το γλέντι μπορεί να περιμένει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Και αυτό το τελευταίο όμως συναντά την ιδανική εκδοχή του στην Ιτέα. 
#Γιατί εδώ στην Ιτεα, εικόνες έθιμα συνήθειες, δεν τα έχει αλλάξει ο χρόνος .
Όποιος το έχει δει καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε. Η πόλη πρωί πρωί είναι σκεπασμένη με καπνούς από το άναμμα των φωτιών.
Οι λάκκοι που ψήνονται τα αρνιά και τα κατσίκια είναι ομαδικοί,
αφού κάθε γειτονιά «συνεργάζεται» από την αρχή μέχρι το τέλος  της ημέρας στο ψήσιμο, στην παρέα και στο γλέντι.
Κλείνουν δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές και  όλα ειναι υπό κατάληψη για το έθιμο του ψησίματος που τηρείται  ευλαβικά.
 #Γιατί είναι ευκαιρία να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. Να γυρίσουμε για λίγο στον τόπο καταγωγής μας, να περπατήσουμε στα σοκάκια που τριγυρίζαμε μικροί και να θυμηθούμε πώς είναι να βγαίνεις από την πόρτα σου και να σε καλημερίζουν σε κάθε σου βήμα.

#Γιατί είναι ευκαιρία να επισκεφθούμε τους γονείς μας ή τους συγγενείς που έχουμε μήνες ή χρόνια να δούμε. Άλλωστε το Πάσχα είναι οικογενειακή γιορτή.

#Γιατί έτσι θα στηρίξουμε την πολύπαθη τοπική οικονομία, που περιμένει να βγάλει τα λίγα έσοδά της από αυτές τις εορταστικές ημέρες. Άλλωστε ο καφές στο τοπικό καφενείο, εκτός από φθηνότερος, είναι και πιο απολαυστικός. Και το παραδοσιακό ψωμί από τον φούρναρη του χωριού είναι νοστιμότερο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: