Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

ΑΛΕΞΗ… ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΑ ΝΕΑ; Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΕΝΩ ΑΥΞΗΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στην αλλαγή σελίδας της Πορτογαλίας που όχι μόνο κατάφερε να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά άφησε και πίσω της την λιτότητα, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του ο Economist.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ κανείς δεν θα αποκαλούσε τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, António Costa, «γεράκι των δημοσιονομικών» όταν ανέλαβε τα ηνία το 2015, ωστόσο ο ίδιος τήρησε την υπόσχεσή του και γύρισε σελίδα στην λιτότητα. Ο  Costa είχε υποσχεθεί τότε ότι θα αναστρέψει τα μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν επιβληθεί στην χώρα στο πλαίσιο των μνημονίων,
τηρώντας ταυτόχρονα τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Πολλοί τότε τον αμφισβητούσαν.
Ωστόσο ο κ. Costa τήρησε την υπόσχεσή του, αναφέρει ο Economist. To 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 24 Μαρτίου, η κυβέρνησή του μείωσε κατά άνω του 50% το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1974. Επίσης, η κυβέρνηση συνασπισμού του Costa αποκατέστησε τις συντάξεις, τους μισθούς και τις ώρες εργασίας σε προ μνημονίων επίπεδα, ενώ μείωσε το έλλειμμα κάτω από τον στόχο του 2,5% της ΕΕ. Είναι η πρώτη, σημειώνει ο Economist, που η Πορτογαλία συμμορφώνεται πλήρως με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει συνηθίσει να ξεπερνά τις διεθνείς προβλέψεις, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει πως πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επεσήμανε πως η Κομισιόν «συναντά σταδιακά την πραγματικότητα», καθώς αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2016. Η οικονομία της Πορτογαλίας αυξάνεται επί 13 τρίμηνα, με τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης να ανέρχεται στο 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: