Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΑΣΕΠ: Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ Αν. Πεπονής.  
Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του, ενώ το πλέον γνωστό επίτευγμά του είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, επί κυβερνήσεως και με την σύμφωνη γνώμη του Ανδρέα Παπανδρέου που συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια αποκομματικοποίησης των διορισμών στο Δημόσιο. 
Ο νόμος 2190/94 έμεινε στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή» και καθιέρωσε για πρώτη φορά στη διαδρομή του ελληνικού κράτους αξιοκρατικό σύστημα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Και το υπερασπίστηκε με την παραίτησή του, όταν σε εφημερίδα αναφέρθηκε ότι παρά τον νόμο συνεχίζονταν οι προσλήψεις από το παράθυρο. «Αν δεν παραιτηθώ ο νόμος δεν στέκεται» είπε στον Ανδρέα Παπανδρέου που προσπάθησε να τον αποτρέψει. 
Κανείς άλλος δεν το έκανε ποτέ.
Ο «νόμος Πεπονή» καταγράφηκε ως γενναία απόπειρα απελευθέρωσης του πολιτικού συστήματος από τα δεσμά του.  Ηταν ίσως η πιο σημαντική πράξη εκσυγχρονισμού της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Και πάντως μια αυτοκαθαρτήρια πολιτική απόφαση για το ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του οποίου εκδικήθηκαν: το 2000 ένας πιο σημαντικούς πολιτικούς της μεταπολίτευσης έμεινε εκτός Βουλής. Ετσι έκλεισε, μια αξιοθαύμαστη πολιτική διαδρομή,
που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από τη νεολαία Πλαστήρα, συνεχίστηκε με τους δύο Παπανδρέου για τρεις δεκαετίες και έκλεισε επί των ημερών του Κώστα Σημίτη.
Σε όλες τις περιόδους ο Πεπονής υπήρξε αυτόνομο μέγεθος συνέπειας και ήθους. Υποδειγματικός ως υπουργός, τυπικός, απόλυτος, δύσκολος πολλές φορές, αλλά δίκαιος και ακέραιος.
Στην πολυετή παρουσία του στον δημόσιο χώρο, ο Πεπονής διέγραψε μια πορεία άνω του μισού αιώνα. Το 1951 ήταν πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΚ (κόμμα Ν. Πλαστήρα), απ' όπου διεγράφη. Τη διετία 1964-65 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965 μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την ανατροπή του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο. Στη Μεταπολίτευση εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1977 στην Α΄ Αθηνών. Ανέλαβε το πρώτο κυβερνητικό αξίωμά του (υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας) το 1981, μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εως το 1996, κατέλαβε αρκετές θέσεις στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1994 παραιτήθηκε αιφνιδίως διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση που δεχόταν ο θεσμός του ΑΣΕΠ. Υπήρξε επίσης πολυγραφότατος, καθώς εξέδωσε αρκετά βιβλία.
Υπήρξε ένας χαρισματικός πολιτικός που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας.  Το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στον δημόσιο βίο της χώρας ας αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και οδηγό στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον. Στη συμβολή τού εκλιπόντος στην αξιοκρατία αναφέρθηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «σημαιοφόρο της εντιμότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ως γνήσιο μαχητή της Δημοκρατίας τον περιέγραψε ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος, ενώ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για έναν «συνεπή ευπατρίδη της πολιτικής.  Με τον θάνατο του Αν. Πεπονή, η Ελλάδα εχασε μια πραγματική προσωπικότητα του δημοσίου βίου που δεν είχε καμία σχέση με τις ευτελείς όψεις της πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: