Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ»- ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΣΟΚ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ!

Πολύ μεγάλες ανατροπές έρχονται για τις συντάξεις με τη νέα οριστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για το νέο μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιηθεί για να αποδοθούν τα ποσά σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου όσων υπέβαλαν αίτηση από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.
Όπως γράφει ο Κώστας Κατικος για τον «Ελεύθερο Τύπο», το περιεχόμενο της νέας εγκυκλίου με τη «φόρμουλα» υπολογισμού των συντάξεων και τους τελικούς δείκτες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, δίνοντας και παραδείγματα για το πώς θα βγαίνουν οι συντάξιμες αποδοχές και ποια είναι τα ποσά σύνταξης που θα πάρουν πάνω από 60.000 μέχρι στιγμής δικαιούχοι που είναι σε αναμονή με αίτηση μετά τις 13/5/2016 και λαμβάνουν μόνον προσωρινή σύνταξη που κυμαίνεται από 345 ως 768 ευρώ.
Οι νέες συντάξεις θα έχουν «δύο ποσά»: Την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτεί το κράτος,
και δεν υπερβαίνει τα 384 ευρώ το μήνα και τη σύνταξη βάσει αποδοχών, εισφορών και ετών ασφάλισης, τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.
Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποκωδικοποιεί τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς χρειάστηκε να ξηλωθεί η αρχική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε τη χρήση του δείκτη μισθών, και να εφαρμοστεί η μεταβολή των μισθών-συντάξιμων αποδοχών με το δείκτη τιμών καταναλωτή.
Τα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης θα υπολογιστούν με 5 βήματα:
  1. Παίρνουμε την ακριβή ημερομηνία αίτησης (από 13/5/2016 και μετά).
  2. Βρίσκουμε το μέσο όρο των ετήσιων αποδοχών επί των οποίων πληρώθηκαν εισφορές από το 2002 ως την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
  3. «Μετατρέπουμε» σε σημερινές τιμές τις αποδοχές κάθε έτους από το 2002 και μετά με τη χρήση του μέσου ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή (σ.σ.: που δημοσιεύει στο σχετικό πίνακα ο «Ε.Τ.»).
  4. Οι μισθοί κάθε έτους αυξάνονται ή μειώνονται με το ποσοστό μεταβολής του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους.
  5. Οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν θα είναι αυτές που πραγματικά είχε ένας ασφαλισμένος από το 2002 και μετά, αλλά θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών που βγάζουν οι δείκτες τιμών καταναλωτή για κάθε έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: