Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΑΜΕΝΟ... ΣΤΑ «ΑΕΝΑΑ ΜΕΤΡΑ»

Γολγοθάς διαρκείας για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΝΔ 
Το νέο πολιτικό τοπίο που προκύπτει από την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αξιολογούν ήδη στο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου, αλλά και στην οδό Πειραιώς, καθώς η ψήφιση μέτρων που θα ισχύσουν το 2019 και το 2020 φέρνει την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις.
Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται να πιει το… πικρό ποτήρι του πολιτικού κόστους για μέτρα αδιαμφισβήτητα βαριά,
όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Εξάλλου, πρόκειται για μέτρα τα οποία θα θίξουν τις ομάδες των πολιτών που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει, ήτοι τους συνταξιούχους, αλλά και τα μεσαία και μικρά εισοδήματα εργαζομένων.
Αλλαγή ατζέντας
Βεβαίως, στο Μαξίμου, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι διαχειρίσιμο, υπό την έννοια ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα κληθούν μεν να ψηφίσουν «βαριά» μέτρα, ωστόσο αυτά δεν είναι άμεσης εφαρμογής. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα… αργήσουν να δουν στην τσέπη τους τις επιβαρύνσεις και τις περικοπές και ως εκ τούτου, αρκετοί στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι οι προβλέψεις της ψηφισμένης συμφωνίας θα… ξεχαστούν και δε θα προκαλέσουν νέα δημοσκοπική καθίζηση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει τις προσπάθειες για αλλαγή της ατζέντας, όπως φάνηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: ο Αλέξης Τσίπρας προεξόφλησε ότι η χώρα ετοιμάζεται, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και αξίωσε από όλους τους υπουργούς να «τρέξουν», προκειμένου να μην ανακοπεί η αναμενόμενη «εκτίναξη του συμπιεσμένου ελατηρίου» της οικονομίας. Πέραν αυτού, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προετοιμάζει κοινωνικές παρεμβάσεις προκειμένου να τονωθεί το προφίλ της, αλλά και να αναδειχθεί ότι «δεν είναι ίδια με τους άλλους».
Επενδύοντας στα «αντίμετρα»
Πέραν αυτών, ευλόγως το Μαξίμου ήδη υπερτονίζει τα θετικά «αντίμετρα» της συμφωνίας, με δύο στόχους: αφενός να πείσει την κοινωνία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με έναν τρόπο «δημοσιονομικά ουδέτερο» για τους πολίτες, αφετέρου να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει διαμηνύσει ότι… δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα θετικά μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις!
Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ως τώρα, στα 7 «μνημονιακά» χρόνια, δεν έχει επιτευχθεί μία συμφωνία με ισοδύναμες ελαφρύνσεις αντίστοιχες των επιβαρύνσεων και αυτό προφανώς δε θα μείνει ανεκμετάλλευτο από το Μέγαρο Μαξίμου.
Πέραν, όμως, αυτού, ο πρωθυπουργός ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και ως προς έναν άλλο πολιτικό στόχο: όχι μόνο να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτοχρόνως να… «κλέψει» βασικά κομμάτια της «εναλλακτικής» ατζέντας της ΝΔ, όπως αυτή συγκεφαλαιώνεται στην περίφημη «Συμφωνία Αλήθειας» που διαφημίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε να απαριθμεί τα «κλειδωμένα» στις συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών αντίμετρα από την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που αποτελεί την «κορωνίδα» των εξαγγελιών Μητσοτάκη.
«Τα θετικά μέτρα γιατί τα καταψηφίζετε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, προαναγγέλλοντας την μείωση κατά 3 μονάδες της φορολογίας επιχειρήσεων -«εσείς που κόπτεστε δεξιά κι αριστερά να μειωθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε «μείωση 2% του φόρου εισοδήματος στην χαμηλότερη βαθμίδα», «μείωση φόρου αλληλεγγύης», «μείωση ΕΝΦΙΑ», «επίδομα ενοικίου 600 εκατομμύρια τον χρόνο», «κατάργηση της συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων», «μέτρα για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας», «δωρεάν παιδικούς σταθμούς», «επίδομα οικογενειακό στο πρώτο και στο δεύτερο τέκνο». «Όλα θα τα καταψηφίσετε. Συγχαρητήρια», κατέληξε δηκτικά ο πρωθυπουργός, που δεν παρέλειψε, ευλόγως να υπενθυμίσει την αρνητική στάση της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους.
ΝΔ: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα
Στον αντίποδα, τα νέα πολιτικά δεδομένα φέρνουν και την ΝΔ αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις: αυτό διότι ήδη και στο εσωτερικό της οδού Πειραιώς προεξοφλείται ότι οι εκλογές πάνε… γι’ αργότερα –ίσως και για πολύ αργότερα- και ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί το αίτημά του για «εκλογές εδώ και τώρα», προκειμένου αυτό να μην «ξεθωριάσει» στον χρόνο. Ήδη, έχει περάσει… ένα ολόκληρο έτος από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε «να φύγει η κυβέρνηση» και αυτό… δεν έχει γίνει. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι… αν περάσει άλλος ένας χρόνος, τότε το σύνθημα «εκλογές εδώ και τώρα» θα αρχίσει να φλερτάρει με την γραφικότητα ή, τουλάχιστον, να μην έχει καμία σημασία ως προς τον πολιτικό συμβολισμό του. Το συγκεκριμένο θέμα ήδη προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού αρκετοί –«καραμανλικής» κυρίως προέλευσης- βουλευτές καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι «έκαψε» το ισχυρότερο «χαρτί» που έχει στα χέρια της η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση: δηλαδή, το αίτημα για εκλογές.
Αντίμετρα όπως… «13η σύνταξη»;
Πέραν αυτών, όμως, αν η κυβέρνηση ψηφίσει τα ως άνω θετικά «αντίμετρα», τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει αντιμέτωπος με άλλη μία διπλή πρόκληση: εν πρώτοις, θα δει βασικές εξαγγελίες του –όπως η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις- να… ψηφίζεται από την παρούσα κυβέρνηση και, κατά δεύτερον, θα δοκιμαστεί η συνοχή του κόμματός του όταν θα έρθει η ώρα της σχετικής ψηφοφορίας. Κι αυτό διότι ήδη τον περασμένο Δεκέμβρη πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές αντέδρασαν έντονα σε εσωκομματικό επίπεδο σε σχέση με την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να μην υπερψηφιστεί το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους, που κατ’ οικονομία και μόνο χαρακτηρίστηκε ως «13η σύνταξη». «Τι μήνυμα στέλνουμε στους συνταξιούχους;», «πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα στις περιφέρειές μας, τι θα πούμε στον κόσμο;», ήταν μερικές μόνο από τις απορίες δυσφορούντων «γαλάζιων» βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι εκ νέου πρόθυμοι να καταψηφίσουν θετικά μέτρα, ελαφρύνσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Προδιαγεγραμμένη πορεία
Ωστόσο, η προοπτική ψήφισης μέτρων που θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση το 2019 και το 2020 δημιουργεί άλλη μία δύσκολη πολιτική εξίσωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: από τη μία, ο πρόεδρος της ΝΔ υπόσχεται ότι θα επαναδιαπραγματευθεί με τους δανειστές τη συμφωνία. Από την άλλη, η ΝΔ ήδη εδώ και 1,5 μήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι «οι συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα», με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος και τον τομεάρχη Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δεσμεύονται δημοσίως ότι μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει όλα όσα αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν «μνημονιακές» υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. «Εγώ δε θα γίνω Τσίπρας, να στέλνω επιστολές στους δανειστές ότι η επόμενη κυβέρνηση δε δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης», έλεγε την 1η Μαρτίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία επίδειξη «αξιοπιστίας». Κατά συνέπεια, η ΝΔ έχει φροντίσει μόνη της να… ακυρώσει τη «Συμφωνία Αλήθειας» και τις δικές της εξαγγελίες και τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει, όπως σημειώνουν και στελέχη της, να ψάξει ένα νέο «αφήγημα» που να απαντά πειστικά στην απορία τι μπορεί να αλλάξει μία άλλη κυβέρνηση, αφού τα μέτρα που θα έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση…

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: