Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν επενδύσει στην σύγκρουση και στην επιστροφή του εμφυλίου. Το ψάχνουν παντού, ακόμα και στις ονομασίες των σηράγγων…
Η Συριζαϊκή κυρίως προπαγάνδα έχοντας μελετήσει καλά την απραξία της δεξιάς πάνω στο θέμα και την άγνοια της ιστορίας από τους νικητές του εμφυλίου, παίζει ανά πάσα στιγμή το χαρτί της σύγκρουσης για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτο να στρέψει την συζήτηση από τα οικονομικά μέτρα στο διχασμό και δεύτερο να δημιουργήσει «ρήγμα», ξέροντας ότι η Ν.Δ. του Μητσοτάκη δεν πρόκειται να σηκώσει το θέμα με τις σήραγγες, όταν κυριαρχεί το θέμα της διαπραγμάτευσης και των νέων μέτρων.
Ποντάροντας ότι η δεξιά πλευρά του κόμματος θα δυσαρεστηθεί από την έλλειψη αντίδρασης και θα αναζητήσει δεξιότερα μια νέα δυναμική φωνή,
που θα απαντά στις προβοκάτσιες, που ευκολονόητο είναι ότι θα είναι στροφή προς τη «Χρυσή Αυγή»…
Το ξεκίνησε με τη «φιέστα Μπελογιάνη» στην Αμαλιάδα και το συνέχισε με τις ονομασίες των νέων σηράγγων στην ΝΕΟ Πατρών-Κορίνθου που εγκαινίασε μάλιστα ο ίδιος ο Τσίπρας: Μετονόμασε την σήραγγα Πανόρμου σε «Νίκου Τεμπονέρα» και την σήραγγα της Ακράτας σε «Καπετάν Νικήτα», ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στις ονομασίες των περιοχών. Δηλαδή σήραγγα «Πανόρμου» και «Ακράτας», περιοχές που όλοι γνωρίζουν και θα καταλάβουν και που βρίσκονται …
Ας σταθούμε σε αυτές τις δύο ονομασίες. Η ιστορία της δολοφονίας του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα είναι σχετικά πρόσφατη και γνωστή.
Το 1991 οι ΟΝΝΕΔίτες της Πάτρας σε μια σπάνια δυναμική ενέργεια για δεξιούς νεολαίους κατέλαβαν το συγκρότημα 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Ήταν η εποχή που η ΟΝΝΕΔ αντιδρούσε δυναμικά και διέθετε δυναμικά στελέχη, (παρόμοια κατάληψη είχε γίνει και στα Ανατολικά διόδια του Αιγίου, όπου έγιναν Ομηρικές μάχες με αριστερούς και Πασοκικούς νεολαίους…).
Στόχος των ΟΝΝΕΔιτών η επανακατάληψη των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη την οποία στήριζαν καθηγητές, μαθητές, γονείς, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο τότε Δήμαρχος Α. Καράβολας οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο και υπερασπιζόντουσαν την κατάληψη. Όταν άνοιξε η πόρτα του σχολικού συγκροτήματος έγινε σύγκρουση στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Αχαΐας Καλαμπόκας χτύπησε με λοστό στο κεφάλι των καθηγητή και μέλος του ΕΑΜ Ν. Τεμπονέρα, ο οποίος τη επομένη πέθανε.
Ο Καλαμπόκας συνελήφθει, δικάστηκε, καταδικάστηκε, εξέτισε κάποια χρόνια φυλακή και τώρα είναι ελεύθερος. Θλιβερή ιστορία, για την οποία έχουν γραφτεί πολλά και έχει δημιουργήσει σφοδρή αντιπαράθεση Δεξιάς-Πασοκ και Αριστεράς. Η σήραγγα την επανάφερε στην επικαιρότητα…
Η δεύτερη υπόθεση του «καπεταν Νικήτα» είναι λιγότερο γνωστή αλλά και πιο ενδεικτική του μίσους και του διχασμού που θέλει να επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Νικήτας Πολυκράτης ή καπετάν Νικήτας, πρόσφυγας από την Μικρά Ασία η οικογένεια του οποίου είχε εγκατασταθεί στην Πάτρα, έγινε μέλος του ΚΚΕ, το 1937 υπηρέτησε στο 12ο σύνταγμα με το βαθμό του ανθυπολοχαγού και στη συνέχεια δούλεψε σαν τυπογράφος στην Πάτρα.
Στην κατοχή μπήκε στον ΕΛΑΣ, όπου πήρε και το όνομα «Καπετάν Νικήτας» και μετά την αποχώρηση των Γερμανών, με εντολή του ΚΚΕ έφυγε για Γιουγκοσλαβία όπου έμεινε μέχρι το 1948, οπότε εκλήθει για να πολεμήσει στον εμφύλιο, με τον βαθμό του λοχαγού! Το 1949 το τμήμα του ενεπλάκει σε μάχη με τον Εθνικό Στρατό στη Ρουπακιά όπου σκοτώθηκε, ενώ στη συνέχεια το κεφάλι του περιφέρθηκε σε όλη την Αχαΐα…
Θεωρείται από τα σκληρότερα στελέχη του ΕΛΑΣ στην πρώτη μάλιστα θητεία του (1940-1944) είχε πολλές φορές επιτεθεί εναντίον συνεργατών των κατακτητών ακόμα και μέσα στη Πάτρα, αλλά και εναντίον Γερμανικών στόχων. Σε μια περίπτωση μάλιστα , στις 17 Φεβρουαρίου 1944 ο Καπετάν Νικήτας και η ομάδα του, επιτέθηκαν στην Χαλανδρίτσα σε φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων και σκότωσαν τρεις Γερμανούς στρατιώτες και έναν αξιωματικό. Για τον λόγο αυτό οι Γερμανοί εκτέλεσαν, για αντίποινα τους 17 Αιγιώτες στις φυλακές της Πάτρας, που είχαν συληφθεί με κατηγορίες για συνεργασία με τους αντάρτες, μεταξύ των οποίων τον ιερέα Θεόδωρο Παπαγεωργίου και τον ποιητή Γιάννη Βαλσαμίδη…
Είναι επίσημα διασταυρωμένο και από Γερμανικής πλευράς, ότι οι 17 Αιγιώτες εκτελέστηκαν για αντίποινα γι’ αυτήν την επίθεση της ομάδας του Καπετάν-Νικήτα.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και οι δύο (Τεμπονέρας-Νικήτας) έχουν τιμηθεί με προτομές και ονομασίες του Σχολικού Συγκροτήματος 3ου και 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ…Η μνήμη τους δηλαδή δεν έχει ξεχαστεί. Αντιθέτως… Σκοπός όμως της Συριζαϊκής προπαγάνδας δεν είναι η σύγκληση αλλά η σύγκρουση.
Είναι η επαναφορά του μίσους και του διχασμού, στην παγίδα των οποίων πέφτει εύκολα ο ελληνικός λαός. Μια καλή ονομασία και λιγότερο εμφυλιοπολεμική θα μπορούσε να ήταν η μετονομασία μιας σήραγγας σε «Συνταγματάρχη Δημήτρη Ψαρρού», που σαν διοικητής του 5/42 τάγματος Ευζώνων με 150 άνδρες του εκτελέστηκε από τις μονάδες του Βελουχιώτη, έχοντας κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγει την εμφύλια σύρραξη…
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, θέλει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό προσπαθεί με νύχια και με δόντια για να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία!…
Του Φάνη Ζουρόπουλου*
* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τ. Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου