Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟ 65ΧΡΟΝΟ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ; KΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΥΠΟΠΤΟ

Σε ένα 65χρονο ιδιώτη, γνώριμο στις Αρχές, στρέφονται οι ανακρίσεις για την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς που σκόρπισε τον θάνατο στην Ανατολική Αττική.
Ο 65χρονος είναι κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης και οι καταθέσεις κατοίκων της περιοχής τον θέλουν να έχει προχωρήσει αρκετές φορές στο παρελθόν σε καύση σκουπιδιών και ξερών κλαδιών.
Μάλιστα, οι ανακριτικές Αρχές έχουν λάβει 9 καταθέσεις μαρτύρων που τον υποδεικνύουν ως τον βασικό ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς και ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες, εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του.
Ο 65χρονος φέρεται να έκαιγε χόρτα και ξερά κλαδιά σε λόφο πάνω από το Νταού Πεντέλης όταν, πιθανότατα από σπινθήρες, η φωτιά μεταδόθηκε στη γύρω βλάστηση και εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή,
προσέλαβε γρήγορα διαστάσεις.
Όταν αντελήφθη το μέγεθος που προσέλαβε η πυρκαγιά και τις τραγικές της συνέπειες, ο 65χρονος επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του σκεπάζοντας με χώμα, χαλίκια και νερό το σημείο έναρξης της φωτιάς.
Εφόσον το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό ο ισχυρισμός του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται πως οδηγούνται τα στελέχη της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και για τη φωτιά στην Κινέττα, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη εμπρησμού στις εστίες της φωτιάς.
Να σημειώσουμε ότι η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσίασε αποκλειστικές πληροφορίες όχι για εμπρηστές αλλά για ανόητους κατοίκους στο Βουτζά που έβαλαν φωτιά σε ξερόχορτα κι έτσι ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Γράφει η «Καθημερινή»: Η πρώτη σπίθα φαίνεται ότι άναψε από αμέλεια ιδιώτη που προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα. Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να έχουν καταλήξει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Μιλώντας, χθες, στην «Κ» αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα έως τώρα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ιδιώτη, η ταυτότητα του οποίου είναι ήδη γνωστή στις Αρχές.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.
Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Ορη, στις οποίες φαίνεται ότι 30 λεπτά μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχαν 13 ακόμα εστίες φωτιάς. «Οι εστίες που καταγράφονται βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γεώργιος Μαντζούρης.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
«Εχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. Υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό.
Δεν θέλω να αναφέρω στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα», δήλωσε από την πλευρά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: