Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 10 ΘΥΜΑΤΑ
Τρεις ημέρες μετά την απόλυτη καταστροφή στην Ανατολική Αττική με τους 81 -μέχρι στιγμής- νεκρούς και την παντελή ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, κυρίως το πρώτο, κρίσιμο 24ωρο και ακόμη να υπάρξει κάποια παραίτηση, ή έστω μια συγγνώμη από τους κάθε λογής υπευθύνους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, όταν ρώτησαν τον κ. Τόσκα εάν υπάρχει θέμα παραίτησης ιδού τι απάντησε: «Η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα. Στην Πορτογαλία έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση. Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε μένα.
Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις» είπε. Και για να μην παρεξηγηθεί από τους υπόλοιπους συντρόφους του για το θέμα της… καρέκλας, έσπευσε να διευκρινίσει: «Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας,
ούτε εγώ».
Είπε και άλλα πράγματα ο κ. Τόσκας μιλώντας στο realfn. Για παράδειγμα, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν μπόρεσαν οι δυνάμεις να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά: «Και 20 αεροσκάφη να είχαμε δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά. Οι πυροσβέστες μού έλεγαν ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα». Αντί συγγνώμης οι αρμόδιοι υπουργοί βρίσκουν τρόπους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Μιλώντας για το Μάτι μίλησε για τα αυθαίρετα «είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο», ενώ γι το αν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης χωρίς να το πει ξεκάθαρα παραδέχθηκε ότι ποτέ δεν δόθηκε τέτοια εντολή ρίχνοντας την ευθύνη στους δημάρχους:
«Ο νόμος προβλέπει να συγκληθεί συντονιστικό όργανο με ευθύνη του δημάρχου και να γίνουν εισηγήσεις από την Πυροσβεστική και να παρθούν αποφάσεις. Προτεραιότητα ήταν οι κατασκηνώσεις. Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς».
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε βαρύ κλίμα οι πρώτες ταυτοποιήσεις των θυμάτων των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου. 
Την νεκροψία νεκροτομή διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιατροδικαστικη υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.
Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το  εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Οι περισσότερες εκ των συνολικά 68 σορών που βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους του νεκροτομείου Σχιστού και από όπου μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί για νεκροψία και λήψη γενετικού υλικού, μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με το dna.
Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ συρρέουν στο νεκροτομείο Αθηνών συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων προκειμένου να δώσουν dna, το οποίο στη συνέχεια θα συγκριθεί με εκείνο των σορών. Οι λήψεις γίνονται από τρία συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), ενώ στο νεκροτομείο βρίσκονται και ψυχολόγοι προκειμένου να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα καταβεβλημένα άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: