Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Ο ΖΑΕΦ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ» ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ

Ακόμα μία συνέντευξη έδωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αυτή τη φορά στο BBC, ομολογώντας ότι εξασφάλισε ουσιαστικά για τους συμπατριώτες του Σκοπιανούς τη μακεδονική ταυτότητα μέσω της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Επί λέξη μάλιστα τόνισε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».
Οπως είπε οι «Μακεδόνες» της χώρας του έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, τονίζοντας εμφατικά πως η συμφωνία εγγυάται την μακεδονική ταυτότητα και τη γλώσσα.
Σε ερώτηση εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. Διαβεβαίωσε δε, ότι τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα.
Επίσης ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος,
πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Από την άλλη, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις αντιδράσεις του μειοψηφούντος συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε.
Πάντως, χαρακτήρισε ειρωνικά «copy paste» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.
Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει «μια ευκαιρία», στην συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: