Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

ΙΤΕΑ : H ΠΟΛΗ ΜΕ THN ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ (ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Κουράστηκα ν’ ακούω για αναμενόμενες εισόδους –εξόδους και κόμβους της πόλης και εκφράζω τον αποτροπιασμό μου με τούτες τις λίγες αράδες γραμμάτων.

Έτυχε να παρακολουθήσωδεκάδες φορές , ταξιδιώτες να προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη , κινούμενοι επί της Θερμοπυλών-Ιτέας-Ναυπάκτου και να μη το επιτυγχάνουν ..!!
Προσπερνώντας μια διασταύρωση , που δεν φαντάζονται πως μπορεί νάναι η είσοδος μιας πόλης ..και φθάνοντας στο ύψος του «τείχους του αίσχους» όπου χάνουν κάθε οπτική επαφή με την πόλη 
ο αλλοπρόσαλλος κόμβος εισόδου της Ιτέας
άλλοι μεν συνεχίζουν τον δρόμο τους μένοντας με την απορία : “μα που είναι τέλος πάντων η είσοδος αυτής της πόλης; ” άλλοι δε ,
δίνουν υπόσχεση στον εαυτό τους και τους συνταξιδιώτες τους , για μια ακόμη προσπάθεια «προσέγγισης» στο μέλλον…

είσοδος από δυτική πλευρά - εργατικές κατοικίες


Ελάχιστοι κάνουν αναστροφή και εισέρχονται από τον δρόμο των εργατικών κατοικιών , εκεί όπου αντικρύζουν στην αρχή σωρούς με μπάζα , κουφάρια λεωφορείων και σταθμευμένων χωματουργικών μηχανημάτων , στη συνέχεια μάνδρες με τσίγκα  που φράζουν την θέα προς την θάλασσα και το κουφάρι του παλιού Γυμνασίου-Λυκείου με το σκουπιδομάνι στην αυλή του. Στην συνέχεια διέρχονται τον στενό,  λόγω παρκαρισμένων Ι.Χ  , δρόμο , που οδηγεί στην Δυτική άκρη της πόλης που δεν διαθέτει περιφερειακό παραλιακό δρόμο στα σημεία αυτά , με αποτέλεσμα ο ταξιδιώτης «να σκάει» τυχαία στα σταυροδρόμια επιζητώντας προσανατολισμό προς την θάλασσα.

Ενθυμούμαι στο παρελθόν τους «αγώνες» ισχυρών τοπαρχών μιας άλλης εποχής, για να περάσει ο δημόσιος δρόμος μέσα απ τα χωριά τους (Αράχωβα-Δελφοί). Βλέπω τους , έστω και πρόχειρους , κόμβους που διαθέτουν πολλά χωριά μέχρι Ναύπακτο , διαβάζω για τις αλλεπάλληλες «διαβουλεύσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων» καθώς και εισόδους και κόμβους και λοιπές οδικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στην «Χάρμαινα» , στο κάστρο της Άμφισσας , στο ΒΙΟ.ΠΑ - καταυλισμό των αθίγγανων κλπ και ειλικρινά «πνίγομαι» με την τόση αδιαφορία των υπευθύνων αλλά και την ανικανότητα (;) ορισμένων άλλων ,  να απαιτήσουν την κατασκευή μιας αξιοπρεπούς εισόδου στην πόλη της Ιτέας.

Ακούω για εισόδους ..και εισόδους δεν βλέπω..:

·       Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , σχεδιάζουν κόμβο απ’ τις εργατικές κατοικίες (Δυτικό τμήμα πόλης) μιας και έχουν διαθέσιμο το σχέδιο το οποίο υλοποίησε η εταιρία του βωξίτη για ιδία χρήση.
·       Τα στελέχη της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας, συζητούν για κόμβο στο ύψος του νεκροταφείου , στην προέκταση δηλαδή της οδού Παπαπαναγιώτου , έργου χρονοβόρου , κοστοβόρου και κατασκευαστικά δύσκολου , δηλαδή έργου που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να δει ποτέ μπουλντόζα…
·       Τέλος , έχουμε και κάτοικους που αντιδρούν στον καταλληλότερο ίσως κόμβο , αυτόν στην προέκταση της Λεωφόρου Ηρώων , που επιπροσθέτως επιδιώκουν να μετατρέψουν σε πεζόδρομο ,όντας ο κυριότερος κάθετος οδικός άξονας της πόλης , λες και εκεί θα αναπτυχθεί η αγορά που ήδη έχει συρρικνωθεί.

διασταύρωση Λ.Ηρώων με ε.ο Ιτέας-Ναυπάκτου

το σημείο στην διασταύρωση της Λ.Ηρώων με την Ιτέας-Ναυπάκτου


«Ποιος φταίει» ;
Ø  Η αδιαφορία των πολιτών της Ιτέας ;
Ø  Τα συμφέροντα ορισμένων κατοίκων της πόλης;
Ø  Η στοχευμένη υποβάθμιση - από κάποιους - του τουριστικού/παραθεριστικού της χαρακτήρα ;
Ø  Η ανικανότητα των αιρετών ;

Αλήθεια συμπολίτες ,ως πότε θα ανεχόμαστε η πόλη μας να μην έχειουσιαστική και άμεση προσβασιμότητα στους επισκέπτες ; Πως δικαιολογείται η αποτρεπτική εικόνα με τα κουφάρια των αυτοκινήτων ένθεν και ένθεν του δρόμου που ρυπαίνουν οπτικά και υποβαθμίζουν την πόλη ; Γιατί δεν υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καλύψουν τους συρματοπλεγμένους φράκτες τους , έστω και με πανί θερμοκηπίου;  

Η πρώτη εικόνα - εντύπωση είναι και η πλέον καθοριστική , γιαυτό που θέλει να παρουσιάσει κανείς. Σκεφθείτε απ’ την δική σας εμπειρία όταν ταξιδεύετε ,  το πόσο «φιλική» φαίνεται μια πόλη με όμορφη , περιποιημένη και εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της.

Και μείς  λοιπόν , πρέπει να θελήσουμε  το ίδιο , ώστε να παρουσιάσουμε μια πόλη φιλόξενη , μια πόλη τουριστική, τις χαρές και τις χάρες της οποίας θέλουμε να μοιρασθούμε με τους επισκέπτες τηςΜια πόλη που έχουμε , δυστυχώς , υποτιμήσει όσο δεν παίρνει άλλο.

Ολόκληρη η Φωκίδα εκ των πραγμάτων έχει απομονωθεί απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της περάτωσης των αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου και Ιόνιαςοδού. Οι ταξιδιώτες όμως του Δήμου Δελφών θα συνεχίσουν νάρχονται αποκλειστικά και στοχευμένα για τα «προσκυνήματα» των Δελφών .
κύριες οδικές αρτηρίες Ελλάδος

Οι δρόμοι του Νομού , ακόμη και το μεγαλύτερο τμήμα της πάλαι ποτέ ε.ο Θερμοπυλών-Ιτέας-Ναυπάκτου , έχουν σχεδόν καταστραφεί και η βατότητά τους δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως ,  παρά μόνον με «μπαλώματα» , ας μην αυταπατόμαστε. Επομένως ,  η αναφερόμενη ως εθνική οδός δεν έχει πλέον κανένα νόημα , ο δε αποχαρακτηρισμός της από εθνική οδός σε επαρχιακό οδικό άξονα μπορεί να επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα :


κόμβοι "δακτυλίδι" που ρυθμίζουν κυκλοφοριακά σημεία πολλών κατευθύνσεων

·       κατασκευαστικά με έργα κόμβων των πόλεων που βρίσκονται στον εν λόγω οδικό άξονα .Για παράδειγμα , οι «κόμβοι δακτυλιδιού» που είναι εύκολοι κατασκευαστικά θα λύσουν ενδεχομένως το πρόβλημα μιας και είναι πολύ οικονομικοί και ενδείκνυνται στην κατασκευή των κόμβων Άμφισσας , ΒΙΟ.ΠΑ , Ιτέας και
·       ασφάλειας  , με την υποχρεωτική μείωση της ταχύτητας διέλευσης ,  στα επικίνδυνα σημεία , όπως π.χ της Ιτέας (λόφος Αγ,Αναργύρων-νεκροταφείο- σχολεία -συνεργεία και σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων-ταβέρνα-λοιπά καταστήματα) , μιας και το τμήμα του δρόμου αυτού , από νεκροταφείο μέχρι και την είσοδο δυτικών εργατικών κατοικιών , έχει ενσωματωθεί δυναμικά στον ιστό της πόλης.

Φυσικά , αν ποτέ γίνει νέα χάραξη για εθνικό δρόμο που θα ενώσει την Ιονία οδό με τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου  και περάσει από τα μέρη μας, τότε ας  γίνει η παράκαμψη της Ιτέας, στο σημείο που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της ε.ο Θερμοπυλών-Ιτέας-Ναυπάκτου  και δεν κατασκευάστηκε ποτέ! και της Άμφισσας σε κάποιο άλλο σημείο νοτιότερα του σημερινού ακατάλληλου επίσης κόμβου.

Ιδέες υπάρχουν για όλα τα θέματα και η επιστήμη μπορεί να επιλύσει κάθε τεχνικό πρόβλημα που τυχόν παρουσιασθεί.

Θέληση και όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας υπάρχει;


Ακολουθούν 5 αποσπάσματα από το google.earth , 1 φωτογραφία ,1 χάρτης ευχαριστώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΙΧΕΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ?????????