Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΌΤΑΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Περπατάτε στην Πλάκα, βλέπετε ένα υπέροχο, αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κι αναρωτιέστε «πόσο κάνει το ενοίκιο για να ζεις εδώ;». Εκατό ευρώ είναι η απάντηση.
Εκατό ευρώ το μήνα, επί τριάντα χρόνια. Αν το ακίνητο ανήκει σε υπουργείο, κι αν είσαι επιτήδειος, αυτά φέρνει η ζωή, αυτά επιτρέπει το ελληνικό κράτος.
Εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) ακίνητα του ελληνικού δημοσίου χρησιμοποιούνται από ιδιώτες που παρακάμπτουν τις νόμιμες διαδικασίες ή προσαρμόζουν τις διαδικασίες στις ανάγκες τους. Επειδή μπορούν. Τα λέμε αυτά με αφορμή την προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να φτιάξει έναν κατάλογο με τα ακίνητα που ανήκουν στο κράτος, με σκοπό να τα πουλήσει. Ναι, είναι μια δέσμευση απέναντι στους δανειστές. Μήπως όμως είναι καλύτερο να εκποιηθούν ή να αξιοποιηθούν με ανοιχτές διαδικασίες 10.119 ακίνητα και να πάνε τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο αντί να ζουν ζωή χαρισάμενη «οι εκλεκτοί»; Εκλεκτούς,
είχαν όλες οι κυβερνήσεις που παραχωρούσαν σπίτια, γραφεία, χωράφια τους δικούς τους ανθρώπους, δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
Να δούμε ορισμένους ενδεικτικούς αριθμούς. Το 2012 στο Υπουργείο Πολιτισμού έφτιαξαν έναν κατάλογο με τα ακίνητα που ήταν στην κυριότητά του. Συνολικά 7.500 ακίνητα, όχι όλα σπίτια και από αυτά όχι όλα κατοικήσιμα. Καταγράφηκαν: 113 ακίνητα με κτίσμα στην Πλάκα, 40 στα Αναφιώτικα, 125 στην Ακαδημία Πλάτωνος, 40 στον Κεραμεικό. Κι όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού ενοικίαζε γραφεία για υπηρεσίες του, δίνοντας για ενοίκια συνολικά 1,8 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Δεν είναι της παρούσης να σχολιάσουμε ότι ορισμένα σπίτια ανακαινίστηκαν με προγράμματα, ευρωπαϊκά και άλλα…
Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα ίδια γίνονται και στο Υπουργείο Παιδείας με τα κληροδοτήματα στα πανεπιστήμια. Διαμερίσματα στο Κολωνάκι έχουν γίνει γραφεία καθηγητών με το πρόσχημα μιας εταιρείας μελέτης ή με κάποιο άλλο δικαιολογητικό. Ακραία περίπτωση ο διάσημος σκηνοθέτης που μετέτρεψε σε κατοικία του νεοκλασικό της Νομικής Σχολής που είχε παραχωρηθεί για καλλιτεχνικούς σκοπούς. «Δεν τον κουνάει κανείς» έλεγαν οι φίλοι του. Δεν υπάρχει κανένα δικαιολογητικό για την παραχώρηση πέρα από εύνοια των υπουργών απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους.
Φυσικά δεν πωλούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως γράφτηκε και σχολιάστηκε με αφορμή την απόπειρα οργάνωσης της κρατικής περιουσίας από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Ακόμη κι αν στον κατάλογο βρεθεί κατά λάθος ένα ακίνητο που είναι ιστορικής σημασίας ή αρχαιολογικό ή σε προστατευόμενη περιοχή natura, η πώληση προσκρούει σε σειρά νόμων και διατάξεων που δεν θα το επιτρέψουν. Πρωτίστως προσκρούει στην κοινή λογική η οποία υπάρχει σε αυτό το εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: