Παραδόθηκε την Τρίτη το πρωί στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μπολέτσης, που το 2010 είχε καταγγείλει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος και έκτοτε φυγοδικούσε.
Ο Γ. Μπολέτσης που ήταν κατηγορούμενος για παλαιότερη υπόθεση παραδικαστικού, είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του - λίγο πριν την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων - ότι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν!
Οι καταγγελίες του αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών, έτσι ώστε να οδηγηθεί στη φυγοδικία και να μην παραδώσει ποτέ τα στοιχεία που υποστήριζε ότι κατείχε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Έτσι σήμερα βρίσκεται και πάλι κατηγορούμενος – για την υπόθεση της δωροδοκίας δικαστών,
μέσω του Γιοσάκη – και εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να απολογηθεί. Βασικοί κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Ευσταθίου, ο εφέτης Αθανάσιος Μουστάκας, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος, Πέτρος Μαντούβαλος, και βεβαίως ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης.
Τα αδικήματα τα οποία - κατά περίσταση -αντιμετωπίζουν είναι για παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά συρροή, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε εκβίαση κατ’ επάγγελμα, άμεση συνέργεια, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαγωγή εγγράφου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο δικαστές (Ευσταθίου και Μουστάκας) στο διάστημα Μάιος του 2009 έως Φεβρουάριος του 2010, έλαβαν 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο - μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1». Επίσης, ο Ευσταθίου κατηγορείται, ότι μέσω του Γιοσάκη εκβίασε τον Ι. Μπολέτση να του καταβάλει 60.000 ευρώ, προκειμένου να εκδώσει και για εκείνον απαλλακτική απόφαση.
Κρατάει χρόνια η “κολόνια” του παραδικαστικού
Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στις αρχές του 2005 όταν η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως της δημοσιότητας με φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα την ύπαρξη κυκλωμάτων που λυμαίνονταν το χώρο της Δικαιοσύνης. Ένας από τους πρωταγωνιστές φερόταν και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί ποινική και πειθαρχική έρευνα από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.
Από τις πολλές καταγγελίες που διερευνήθηκαν τότε ήταν και εκείνη που έφερε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Πέτρο Μαντούβαλο, να έχει δωροδοκήσει το 2000 με τριάντα εκατομμύρια δραχμές τον ανακριτή Ευάγγελο Καλούση, προκειμένου να μην προφυλακίσει τον φίλο του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, ο οποίος είχε συλληφθεί για αδικήματα κακουργηματικής μορφής. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ποσόν 7 εκατομμυρίων ευρώ είχε κατατεθεί από συνεργάτη του Μαντούβαλου στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή.
Μετά το πέρας της έρευνας παραπέμφθηκαν όλοι τους σε δίκη με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας της ηθικής αυτουργίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η δίκη ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και διήρκησε περίπου εννέα μήνες. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέρρευσαν οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, ότι δήθεν τα χρήματα είχαν δοθεί από μία συνεργάτιδα του Π. Μαντούβαλου (η οποία στο μεταξύ είχε αποβιώσει) προκειμένου να αγοράσει ο ανιψιός της το αυτοκίνητο του Ευ. Καλούση!
Μάλιστα, ο δικηγόρος που τα κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή είπε στην απολογία του μεταξύ των άλλων: «έχω την ηθική ανάγκη και υποχρέωση να αποκαταστήσω τη μνήμη της νεκρής. Θέλω στη δική μου συνείδηση να αποκαταστήσω τη μνήμη της και δεν θέλω να αναφερθεί το όνομά της από τη μεριά μου…» και πρόσθεσε «όσα είπα στον ανακριτή ήταν αυτά που μου είχε εκθέσει ο κύριος Μαντούβαλος… Τα χρήματα που μου δόθηκαν να καταθέσω, μου δόθηκαν με εντολή του κύριου Μαντούβαλου…».
Παρόλο αυτά, τελικά, το Δικαστήριο (πρόεδρος Γ. Ευσταθίου, μέλη Αθ. Μουστάκας και Σ. Μιχαλοπούλου) έκρινε στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ομόφωνα αθώο τον Π. Μαντούβαλο και ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ευ. Καλούση και Ι. Μπολέτση.
Αμέσως μετά, εκτυλίχθησαν στο Δικαστήριο πρωτοφανείς σκηνές με τον επιχειρηματία να πλησιάζει την έδρα, να πετάει ένα cd προς το μέρος του προέδρου φωνάζοντας «Αλήτη, εκβιαστή θα σε βάλω φυλακή! Εσύ πας να λύσεις το παραδικαστικό; Με καταδικάσατε επειδή δεν σας έδωσα όσα μου ζητήσατε; Ενώπιόν μου ο Ιάκωβος Γιοσάκης τηλεφώνησε τέσσερις φορές στον πρόεδρο της Έδρας και εκβιαστικά μου ζητούσαν χρήματα. Θέλατε να μου τα πάρετε! Θα πάτε φυλακή…».
Το Δικαστήριο διέκοψε άρον – άρον τη συνεδρίαση, ενώ τις επόμενες μέρες ο Ι. Μπολέτσης παρέδωσε σε δημοσιογράφους τις συνομιλίες του με τον Γιοσάκη, τις οποίες είχε καταγράψει και αποδείκνυαν ότι ο αρχιμανδρίτης του ζητούσε όντως χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να αθωωθεί.
Τελικά στις 22 Μαρτίου 2010 το Δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 15 ετών τους Ευάγγελο Καλούση και Ι. Μπολέτση με τον τελευταίο να μην είναι παρών στο Δικαστήριο και από τότε να φυγοδικεί.
Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Π. Μαντούβαλο και τελικά το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας τον Ιούνιο του 2015 να του επιβάλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή. Σε ποινή φυλάκισης 5 ετών που ήταν εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα καταδικάστηκε ερήμην ο Ι. Μπολέτσης, ενώ στον Ευ. Καλούση επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών. Ωστόσο, σε βάρος του Γ. Μπολέτση εξακολουθούσε μέχρι σήμερα που παραδόθηκε, να ισχύει το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του, επειδή δεν παρουσιάστηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί σχετικά με τη δεύτερη υπόθεση της δωροδοκίας δικαστών που ο ίδιος είχε καταγγείλει και εκδικάζεται σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας.
Οι κασέτες της ΕΥΠ
Οι καταγγελίες στο Δικαστήριο του Ι. Μπολέτση για το κύκλωμα οι οποίες συνοδεύτηκαν από συνεντεύξεις του αποτέλεσαν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Το ερώτημα όμως ήταν αν γίνονταν δεκτές από τη Δικαιοσύνη οι συνομιλίες του με τον Γιοσάκη τις οποίες είχε καταγράψει αλλά αποτελούσαν προϊόν υποκλοπής.
Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα αποκαλύφθηκε ότι για την ίδια υπόθεση η ΕΥΠ είχε καταγράψει – μετά από άρση του απορρήτου που διατάχθηκε με βουλεύματα – εκατοντάδες συνομιλίες των πρωταγωνιστών του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2.
Τι είχε συμβεί; Ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος ο οποίος την ίδια περίοδο ήταν κατηγορούμενος για το «σκάνδαλο της Αιξωνή» συνεργαζόταν με τους Γιοσάκη και την ομάδα του. Θέλοντας λοιπόν να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου στη δίκη του που θα ακολουθούσε αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές. Έτσι κατήγγειλε τις έκνομες δραστηριότητες των δύο συνεργατών του που αφορούσαν το “στήσιμο” δικαστικών υποθέσεων έναντι χρηματικής αμοιβής αλλά και παράνομες ενέργειες σε υφαρπαγές ξένων ακινήτων με μεγάλο οικονομικό όφελος.
Μετά τις καταγγελίες αυτές η ΕΥΠ έθεσε σε παρακολούθηση τα τηλέφωνα των μελών της σπείρας με αποτέλεσμα να καταγραφούν διάφορες συνομιλίες του Γιοσάκη που αφορούσαν στον καταγγελλόμενο χρηματισμό των δικαστών στη δίκη Μαντούβαλου, Καλούση και Μπολέτση.
Ο Δ. Παρασκευόπουλος σε καταθέσεις του έχει αναφέρει ότι τα μέλη στης σπείρας γνώριζαν από πριν εκδοθεί την απόφαση του Δικαστηρίου και έλεγαν ότι ο Γ. Μπολέτσης θα καταδικαστεί επειδή δεν είχε καταβάλει όλα τα χρήματα που του είχαν ζητηθεί, ενώ ο Π. Μαντούβαλος θα αθωωνόταν, αφού είχε καταβάλει το ποσό των 600.000 ευρώ.
Κάνουν λόγο για σκευωρία
Οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ειδικότερα οι δύο δικαστές στις απολογίες τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά τον χρηματισμό τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν οποιαδήποτε επαφή με τον Γιοσάκη τον οποίο ούτε καν γνωρίζουν.
Αρνούνται επίσης, ότι δωροδοκήθηκαν από τον Πέτρο Μαντούβαλο και ισχυρίζονται ότι τον αθώωσαν επειδή κατά τη διάρκεια της δίκης δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι ο Γιοσάκης έστησε όλη αυτή την υπόθεση με μοναδικό σκοπό να αποσπάσει για “ίδιον όφελος” χρήματα από τον Μπολέτση.
Ο Γ. Ευσταθίου ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ση κατά την απολογία του στον ανακριτή είπε: «οι ερωτήσεις που υπέβαλε στους κατηγορούμενους και στους μάρτυρες ο σύνεδρος Αθανάσιος Μουστάκας ήταν αθωωτικές… Για το θέμα ο Αθανάσιος Μουστάκας είναι το απόλυτο “κολλητάρι” του Πέτρου Μαντούβαλου έγινε αναφορά από τον Ιωάννη Μπολέτση στη δίκη μετά την υποβολή, αν θυμάμαι καλά της πρώτης αίτησης εξαιρέσεως».
Αντίθετα ο εφέτης Αθ. Μουστάκας στη δική του απολογία στον ανακριτή υποστηρίζει ότι ο μόνος που θα μπορούσε να διαρρεύσει το αποτέλεσμα της διάσκεψης που κατέληξε στην αθώωση του Π. Μαντούβαλου - πριν εκφωνηθεί η απόφαση - ήταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γ. Ευσταθίου…
*του Στέλιου Βορίνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου