Με το βλέμμα πλέον στις κάλπες κινούνται τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, την στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν και εγκαθίστανται για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο.
Παροχές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και υποσχέσεις για την αναχαίτιση της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων ανεβάζουν την κλίμακα των προσδοκιών για τους πολίτες και αποτελούν σημείο εκτόξευσης της πολεμικής ρητορικής που ζεσταίνουν για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση οι αρχηγοί και τα στελέχη των κομμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή ΔΕΘείναι το πρώτο κρας-τεστ του σχεδιασμού αντεπίθεσης που προετοιμάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπροστά στο έτσι κι αλλιώς εκλογικό 2019. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία,
μετά και την πρόσφατη επισήμανση του πρωθυπουργού, ότι οι εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα, αν δεν καθορίσουν, σίγουρα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις για την προσφυγή στις κάλπες. Ναι μεν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον στόχο για την εξάντληση της τετραετίας αλλά δεν απέφυγε από το βήμα της ΔΕΘ να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Από την άλλη πλευρά Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά θα εντείνουν τις πιέσεις για εκλογές ... χθες- κάτι που έκανε χθες για άλλη μια φορά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στο Βελλίδειο παρουσία στελεχών του κόμματος και εκπροσώπων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.
Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη -των τελευταίων ημερών- ρητορική του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων θα αντιληφθεί ότι άπαντες είναι προσανατολισμένοι να καταναλώνουν “πολεμοφόδια” πριν ακόμη ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία. Και τούτο διότι η πολυπλοκότητα της εκλογικής χρονιάς (εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές μαζί) αναγκάζουν τα επιτελεία τους να σημάνουν συναγερμό σε όλα τα επίπεδα και να “ξυπνήσουν” εγκαίρως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους από τον καναπέ. Ταυτόχρονα η ανάγκη συγκρότησης ψηφοδελτίων ανά την Ελλάδα και για τα διαφορετικά πεδία μάχης καθιστούν το κυνήγι υποψηφίων βασική προτεραιότητα. Είναι άλλωστε ορατή προσέγγιση ανθρώπων με κοινωνική αποδοχή και επιρροή τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Νυν δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπαίνουν για παράδειγμα στο μικροσκόπιο των κομμάτων για την στήριξή τους ή την απόρριψη της υποψηφιότητάς τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές που λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου τεστάρονται με βάση την δυνατότητα που έχουν για μετεκλογικές συνεργασίες. Η τράπουλα ανακατεύεται και δεν αποκλείονται μετακινήσεις υποψηφίων από το ένα στο άλλο πεδίο μάχης.
Στο καθοριστικής σημασίας πάντως πεδίο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους, η ροή για την ανταλλαγή μηνυμάτων παραμένει σχεδόν η ίδια. Μόλις ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανοίξει το κουτί των εξαγγελιών από την ΔΕΘ, οι δανειστές και οι βασικοί τους παίκτες όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Υπενθύμισε δημοσίως ότι απαιτείται η τήρηση των συμφωνηθέντων και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων χωρίς διακοπές, προκειμένου να μην παγώσουν απότομα τα μέτρα για το χρέος.
Είναι προφανές ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες του Αντόνιο Ταγιάνι και του Αλέξη Τσίπρα που μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο θα αναφερθούν δημοσίως στη νέα κατάσταση και θα φανερώσουν τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς κατά την μεταμνημονιακή περίοδο. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι κυρίαρχο ρόλο πχ για την κατάργηση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων ή όχι έχει η γερμανική πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επέμεινε στην προψήφιση του νόμου. Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των εταίρων θα λάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί και από τους επικεφαλής τους που βρίσκονται στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τον έλεγχο των δημοσιονομικών. Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην κατάργηση του μέτρου και όχι στην αναβολή της περικοπής των συντάξεων. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα φανεί εκ των πραγμάτων με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την 1η Οκτώβρη- μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι στις προθέσεις της μια μονομερής ενέργεια. Κάποιοι ωστόσο λένε ότι ο συνήθως απρόβλεπτος Αλέξης Τσίπρας αν συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από τους εταίρους, μπορεί να εγκαταλείψει άρον-άρον την άσκηση ρεαλισμού που επιχείρησε με την ρητορική του στην ΔΕΘ, προκαλώντας αμηχανία στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για την αιφνιδιαστική στροφή εν μέσω της άτυπης προεκλογικής περιόδου.
Ορισμένοι άλλοι εκτιμούν βέβαια ότι η Κομισιόν ενδέχεται να αναγνωρίσει την ανάγκη αξιοποίησης του δημοσιονομικού χώρου για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και να δώσει έτσι χρόνο στην Αθήνα για το ομαλό πέρασμα στο 2019. Το σίγουρο είναι ότι και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν σημαντικά δείγματα γραφής, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση αλλά και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων...
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου