Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να είναι η σύμπραξη με την Κεντροαριστερά, αλλά το πεδίο στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε άλλο παρά πρόσφορο είναι.
Ένας από τους λόγους φαίνεται πως είναι και η απροθυμία των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διακατέχονται από την «παλιά» αντίληψη πως δεν πρέπει να κινδυνεύσουν να απορροφηθούν από το ΠΑΣΟΚ, αλλ' αντιθέτως να επιχειρήσουν εισπήδηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζοντας ακριβώς το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση το Κίνημα Αλλαγής από θέση ισχύος.
Πού σκαλώνει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με την Κεντροαριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τα ανοίγματα σε υποψηφίους του χώρου της Κεντροαριστεράς. Άλλωστε, μέχρι στιγμής, τρεις είναι οι «δυνατές» περιπτώσεις: ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας,
Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ειδικά για τις περιπτώσεις των δύο περιφερειαρχών, είναι ενδεικτικό ότι το Κίνημα Αλλαγής πρόλαβε και δήλωσε τη στήριξή του, καθώς άλλωστε και οι δύο προέρχονται πολιτικά από τα σπλάχνα του.
Πιο ιδιαίτερη είναι η περίπτωση Μπουτάρη, με τον ίδιο τυπικά να μην έχει ξεκαθαρίσει καν αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο. Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως φούντωσε αμέσως μετά την επίθεση σε βάρος του από ακροδεξιά στοιχεία, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και εξέφρασε τη στήριξή του προς το πρόσωπό του, ανοίγοντας ουσιαστικά τον κύκλο των συζητήσεων για τη στήριξη νυν δημάρχων ή περιφερειαρχών από το χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν - όπως και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις - ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας με όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη που είχαν καλές και δημιουργικές σχέσεις με την κυβέρνηση στα χρόνια της θητείας τους. Από την άλλη πλευρά, κεντρικά, από τη Χαριλάου Τρικούπη, αποκλείουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προγραμματική συνεργασία και η πόρτα παραμένει ερμητικά κλειστή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως που θ' αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου είναι η Αθήνα και η περιφέρεια Αττικής. Στη μεν πρώτη περίπτωση, αυτή του Δήμου Αθηναίων, η ατολμία του να στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη οδηγεί τους επιτελείς της Κουμουνδούρου στην απόφαση να στηρίξουν κάποιο σκληρό κομματικό στέλεχος, δεδομένου πως η υποψηφιότητα μιας προσωπικότητας - όπως π.χ. της Κατερίνας Παναγοπούλου, το όνομα της οποίας διέρρευσε αρχικά - έχει απορριφθεί οριστικά, όπως επίσης και κάποιου προβεβλημένου κυβερνητικού στελέχους (π.χ. της Έφης Αχτσιόγλου).
Το βασικό επιχείρημα των αρμοδίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως Γερουλάνος-Μπακογιάννης έχουν κοινά στοιχεία, κυρίως την αστική καταγωγή και άρα μπορούν να αντιπαλέψουν τις υποψηφιότητές τους σ' αυτή τη βάση, απευθυνόμενοι στο λαϊκό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Δήμος Αθηναίων έχει ένα ιδιαίτερο και ετερόκλητο εκλογικό κοινό, το οποίο προσομοιάζει μάλλον στα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης. Με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν είναι αυτός, να μην είναι καν στο δεύτερο γύρο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην περιφέρεια Αττικής. Η απόφαση να είναι εκ νέου υποψήφια η Ρένα Δούρου - η οποία μετά τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι και την εκατόμβη νεκρών είχε αναζητήσει διέξοδο στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά έφαγε «πόρτα» από τον Αλέξη Τσίπρα - τη φέρνει αντιμέτωπη βασικά με τα πεπραγμένα της θητείας της και κυρίως τη σκιά αυτών των δύο δραματικών υποθέσεων. Πόσω μάλλον όταν η δικαστική διερεύνηση για το Μάτι βρίσκεται σε εξέλιξη και η ίδια έχει κληθεί ήδη να καταθέσει ως ύποπτη στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη από τη ΝΔ είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα «καβάλα στο κύμα» του πολιτικού σκηνικού που φέρνει τη ΝΔ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ του Γιάννη Σγουρούθεωρείται εξίσου μια ισχυρή υποψηφιότητα, δεδομένου πως γνωρίζει καλά την περιφέρεια, έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής της και το προφίλ που έχει κρατήσει ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια τού έχει δώσει πόντους. Έτσι, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο να μπει «σφήνα» και να είναι εκείνος στο β' γύρο, αφήνοντας εκτός την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και νυν περιφερειάρχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου