Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ & ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ, ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΙΝΑΛ, ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΗ ΧΩΡΟ ΚΑΙ Ο ...ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Σχέδιο διείσδυσης στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία μέσω του αφηγήματος των ευρωεκλογών εξυφαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνοντας όλες τις παράλληλες δράσεις για τις τετραπλές κάλπες του 2019. 
Η προεργασία έχει ήδη γίνει από έμπειρα και έμπιστα της ηγεσίας στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της ανθρωπογεωγραφίας και την βολιδοσκόπηση προσώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν της μάχης των ευρωεκλογών μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ωστόσο είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που θα αποφασίσει για τις συμβολικές κινήσεις προς ενίσχυση της μάχης των ευρωεκλογών. 
Το συνολικό αφήγημα, που συνδέεται άμεσα με κάθε άλλη προεκλογική πρωτοβουλία και ρητορική, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό- όπου εκτός από τον την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα πάρουν θέση στο παζλ και τα άλλα κορυφαία στελέχη. 
Οι πληροφορίες δε, λένε ότι παραμένει ανοιχτό (50-50%) το ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις την Κυριακή για τον υποψήφιο Δήμαρχο της Αθήνας ο οποίος θα αναλάβει το στοίχημα να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο,
δυσκολεύοντας η εκτοπίζοντας από την κούρσα προς την δεύτερη Κυριακή των άλλων δύο ισχυρών υποψηφίων, του Κώστα Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν δεν απορρίπτει την κάθοδο στελέχους με χαρακτηριστικά που έχει πχ ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος αλλά εκτός από το planB επιμένει στο plan A: που σημαίνει ότι έχει μαρκάρει πρόσωπο-έκπληξη που θα μπορέσει να πείσει ψηφοφόρους από την ευρύτερη παράταξη της κεντροαριστεράς. 
Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για την συγκρότηση ψηφοδελτίων στις περιφέρειες και τους Δήμους, ενώ το βάρος πέφτει και λόγω της συνεδρίασης της ΚΕ αυτό το Σαββατοκύριακο στην προετοιμασία της ατζέντας των ευρωεκλογών. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της ηγεσίας στην πορεία προς τις ευρωεκλογές είναι η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του SPD, του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο, όπου κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για την στάση της, επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι όπως είπε στις συντηρητικές δυνάμεις και την άνοδο της ακροδεξιάς. Παραβλέποντας τις κατηγορίες της Φώφης Γεννηματά ότι συγκυβερνά με το ακροδεξιό μόρφωμα, εννοώντας το κόμμα του Π. Καμμένου, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση από το Βερολίνο κατά του Κινήματος Αλλαγής για την άρνησή του να ενεργοποιηθεί στο εσωτερικό υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. 
Γνωρίζοντας εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο, η κυρία Γεννηματά θα απαντήσει σχετικά από την Λισαβόνα και το Συνέδριο των ευρωσοσιαλδημοκρατών όπου θα μεταβεί με δυνατή περί των ευρωπαϊκών ομάδα, σπεύδει να στήσει το παζλ των έντονων διεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ κεντροαριστεράς και αριστεράς. “Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας", είχε πει από το Βερολίνο ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας πυρά στη συνέχεια προς την Φώφη Γεννηματά και για την στάση της απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών: “Το παράδειγμα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι δυστυχώς, παράδειγμα προς αποφυγή, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία. 
Διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο». Είναι ενδιαφέρον ότι στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θέλησε να “φωτίσει” την πτυχή των διεργασιών στην βάση του προοδευτικού χώρου, όπου στελέχη της Κουμουνδούρου αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με αφορμή την συγκρότηση αυτοδιοικητικών σχημάτων. “Η συνάντηση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα θα τεθεί ως ζήτημα από τα κάτω, από τη βάση”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος και με την αυριανή ομιλία του θα αναφερθεί εκτενέστερα στην ανάγκη συνεργασιών. 
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που θα δώσουν την μάχη με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και προς την κατεύθυνση των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων; Ο Δημήτρης Παπαδημούλης που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερο με την ατζέντα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα διεκδικήσει και πάλι την εκλογή του στην ευρωβουλή. Εκτός από τον Αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, θα είναι υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ενώ στην μάχη μπαίνει ο Πάνος Κουρουμπλής. Ο πρώην υπουργός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθήνας, αναχωρεί για την μάχη των Βρυξελλών. Πληροφορίες επιμένουν ότι έχει γίνει παρασκηνιακά συζήτηση για την αξιοποίηση ενός ακόμη πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ενεργοποιήθηκε με την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής- ήταν μάλιστα υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος αλλά συγκέντρωσε μικρές δυνάμεις υποστηρικτών. 
Πρόκειται για τον Γιάννη Ραγκούση που οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μπαίνει στην μάχη των ευρωεκλογών με την “σημαία” του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και το 2015 αλλά άφησε τη θέση του αναλαμβάνοντας τότε καθήκοντα στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάποιοι εκτιμούν ότι στο πλάνο της συζήτησης-αξιοποίησης στην μάχη των ευρωεκλογών είναι η νυν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη και άλλα στελέχη με επιρροή στην παράταξη της κεντροαριστεράς. 
Ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ, της Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι επίσης στο ίδιο πλάνο που σκανάρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: