Δύσκολο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα για χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει μία εικόνα προόδου της ελληνικής οικονομίας,ωστόσο οι τσέπες των πολιτών άλλα “λένε”.
Η αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των φορολογουμένων παραμένει μικρή, οι νέες θέσεις απασχόλησης «αλείβονται» με κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη, διογκώνοντας μήνα με τον μήνα τα χρέη στο ∆ημόσιο, τα οποία έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ, και ρυθμισμένα «κόκκινα» δάνεια «ξανακοκκινίζουν».
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ στις αρχές της εβδοµάδας είχαν «κρεµαστεί» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα 22.346 προγράµµατα πλειστηριασµών, στα µέσα της εβδοµάδας ο αριθµός τους είχε φτάσει στις 22.504,
αναφέρουν τα parapolitika.gr.
Το σοκ της κατάργησης του Νόµου Κατσέλη στο τέλος του χρόνου θα είναι ισχυρό και µόλις τώρα φαίνεται ότι άρχισε να το αντιλαµβάνεται η κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαµε στην καταδικαστική, πρόσφατη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιµάκια των δανειστών, που διαπίστωσαν ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας -κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ακόµη δεν έχει αποδώσει καρπούς και, ως εκ τούτου, µια παράταση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου δεν κρίνεται σκόπιµη.
Το θέµα θα ξανασυζητηθεί τον ∆εκέµβριο, ωστόσο µόνο και µόνο το γεγονός ότι µέσα σε ένα εξάµηνο οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόµο Κατσέλη µειώθηκαν κατά περίπου 6.500, άρα δεν προκύπτει ξεκαθάρισµα «µπαταχτσήδων», καθιστά τη διαδικασία τυπική και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού, ΓΙάννη ∆ραγασάκη.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η µάχη ήταν χαµένη εξαρχής, πολλοί άλλοι λένε, όµως, ότι η µάχη δεν δόθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει το βάρος στο θέµα των συντάξεων. Και τώρα τι γίνεται µε τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια δανειολήπτες; Ποια θα είναι η τύχη των περίπου 25.000 νοικοκυριών που «κόπηκαν» στον προθάλαµο του Νόµου Κατσέλη; Υπάρχει, πλέον, κατοικία που µπορεί να θεωρηθεί ασφαλής; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρµόσει µοντέλο Κύπρου, αµέσως µετά την εκπνοή του Νόµου Κατσέλη.
Τι σηµαίνει αυτό; Θα παροτρύνει ή θα αφήνει τις τράπεζες να προχωρούν σε ρυθµίσεις οφειλών και εν συνεχεία θα παρεµβαίνει και θα επιδοτεί τις πληρωµές δόσεων για νοικοκυριά µε πολύ χαµηλό εισόδηµα. Εάν, π.χ., η τράπεζα «παγώνει» το 50% του δανείου και «σπρώχνει» το υπόλοιπο 50% σε βάθος χρόνου, θα έρχεται η κυβέρνηση και θα επιδοτεί για συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα (3-5 χρόνια) αυτές τις πληρωµές, εφόσον οι δανειολήπτες διαθέτουν πολύ χαµηλό εισόδηµα.
Η πρώτη αντίδραση των τραπεζών σε σενάρια που στηρίζονται σε εισοδηµατικά όρια είναι µάλλον αρνητική, καθώς για αυτές είναι κρίσιµο οι ρυθµίσεις δανείων -και φυσικά οι πλειστηριασµοί- να προχωρούν µε πολύ απλές διαδικασίες και σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα.
Με αυτό το σκεπτικό εισηγούνται, άλλωστε, ένα πλαίσιο προστασίας ανάλογο του Νόµου Κατσέλη, αλλά για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Το µόνο σίγουρο είναι ότι η ολιστική κάλυψη του Νόµου Κατσέλη - Σταθάκη για υποχρεώσεις απέναντι και σε τράπεζες και σε Εφορίες και σε ασφαλιστικά ταµεία θα πάψει να υφίσταται, ενώ ουδείς µπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι µέλλει γενέσθαι µε τους χιλιάδες µικροµεσαίους, που πήραν επαγγελµατικά δάνεια, υποθηκεύοντας την πρώτη τους κατοικία.
Οι ρυθμίσεις
Το έτερο Βατερλώ εξελίσσεται στις ρυθµίσεις που επιδιώκουν τα υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας. Αυτές αφορούν µικρές οφειλές (5.000-10.000 ευρώ), που βαρύνουν περίπου 3,5 εκατοµµύρια φορολογουµένους, µε έµφαση σε επαγγελµατίες που έχουν κλείσει προ πολλού τα βιβλία τους.
Η πρόταση είναι για µια βελτιωµένη, εφάπαξ εκδοχή της πάγιας ρύθµισης, µε περισσότερες δόσεις (36-72) για χρέη ως το 2017. Η ανταπόκριση των δανειστών είναι µέχρι τώρα αρνητική, καθώς θεωρούν ότι θα προκληθεί ζηµία στους δηµοσιονοµικούς στόχους από την απόδοση των πάγιων ρυθµίσεων.
Ποιο είναι το τελευταίο αποκούµπι; Η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού, δηλαδή των 120 δόσεων, σε µισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελµατίες που δεν µπορούσαν έως τώρα να υπαχθούν στη διαδικασία. Ο φάκελος δεν παραδόθηκε, όπως ήταν προγραµµατισµένο, στα τεχνικά κλιµάκια, λόγω φόρτου εργασίας των ξένων τεχνοκρατών και πλέον το θρίλερ θα κορυφωθεί τον ∆εκέµβριο.
Αν περάσει η εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χιλιάδες νοικοκυριά θα µπορέσουν να εξασφαλίσουν «κούρεµα» έως και 85% στα «πανωτόκια» των οφειλών τους. Αν όχι, τότε πολλά «κανόνια» θα ακουστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου